Jajka dla kobiet w ciąży
W ciąży trzeba szczególnie dbać o dietę, a jednym z najzdrowszych produktów jest jajko. Koniecznie włącz je do swojego jadłospisu.
Pamiętaj, żeby w ciąży bezwzględnie jeść jaja poddane pełnej obróbce termicznej. Nie ryzykujmy zatrucia salmonellą czy toksoplazmozą i trzymajmy się z daleka od tatara. Nie wystarczy samo sparzenie skorupki wrzątkiem - trzeba je ugotować (najlepiej na miękko), bądź usmażyć.
Jajka zawierają niezbędne dla zdrowia aminokwasy, witaminy A, C, D a także niektóre witaminy z grupy B: kwas foliowy, kobalaminy niacyny i lecytyny. Nie mogą ich spożywać, co oczywiste, kobiety uczulone na białko.
Warto wybierać jajka od kur hodowanych w naturalnych warunkach. Najwyższej jakości - ekologiczne - są oznaczone symbolem A0. A1 to te od kur chowanych na wolnym wybiegu, A2 z chowu ściółkowego, A3 z chowu klatkowego.