Za wysoki cukier? Dodaj do obiadu jeden produkt
W polskich kulinariach mieszają się najróżniejsze smaki i aromaty. W garnkach lądują produkty, które łączą się w harmonijną całość, tworząc ponadczasowe receptury znane w całym kraju lub frykasy typowo regionalne. Jedną z wizytówek naszej narodowej kuchni jest kapusta kiszona. Jadamy ją na co dzień, nie brakuje jej w jadłospisach świątecznych. Co można zrobić z kapusty kiszonej i dlaczego warto ją jeść?
Spis treści:
Czy kapusta kiszona jest zdrowa?
Podejrzewamy, że żaden miłośnik przysmaku nie ma wątpliwości, udzielając odpowiedzi na to pytanie. Właściwości kapusty kiszonej chwalone są od pokoleń. Poddawana procesowi fermentacji, zamienia się w znakomite źródło bakterii kwasu mlekowego, które wspierają florę bakteryjną jelit.
Jedzenie kiszonej kapusty, ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, zaleca się osobom cierpiącym na zaparcia i stosującym dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna, ale zawiera wiele dobra. W tym witaminy A, C, E oraz K, a do tego żelazo, magnez, potas i wapń. Bogaty skład przekłada się bezpośrednio na zbawienny wpływ na organizm.
- Kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy.
- Pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi.
- Reguluje poziom glukozy.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne.
- Sprzyja kondycji skóry — jej sprężystości i ładnemu kolorytowi.
Co zrobić z kapusty kiszonej? Idealny dodatek do obiadu
Najprostszym sposobem na jej wykorzystanie w kuchni jest zrobienie surówki z kiszonej kapusty. Pasować będzie do wielu dań, a z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet nowicjusze.
Lista potrzebnych składników:
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 1 twarde jabłko,
- 1 marchew,
- 2 płaskie łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka kminku,
- 8 łyżek oleju roślinnego.
Sposób przygotowania: Kapustę odciśnij z nadmiaru wody — unikaj płukania, aby nie pozbawiać jej smaku. Poszatkuj i przełóż do miski. Jabłko i marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj je do kapusty, wsyp cukier i kminek, a na koniec wlej olej i dobrze wymieszaj.
Zaprawieni w bojach szefowie kuchni zalecają przygotować surówkę co najmniej godzinę przed planowanym posiłkiem. Umieść ją w lodówce, a będzie miała czas, by zmięknąć, a smaki użytych przypraw idealnie się przenikną.
Nieoczywiste wcielenie kapusty kiszonej — zaskocz swoich gości
Doskonale znane są nam zupy na bazie kapusty czy paszteciki z apetycznym farszem. Masz ochotę na małe zamieszanie w kuchni? Produkt ten można podać w niebanalny sposób. Poznaj przepis na tartę z kiszoną kapustą.
Do zrobienia nadzienia potrzebujesz:
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 5-6 dużych pieczarek,
- 1 cebuli,
- 1 marchwi,
- 1 jajka,
- 4 suszonych daktyli lub śliwek,
- 10 g cukru,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 0,5 łyżeczki kminku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- szczypty soli i pieprzu.
Sposób przygotowania: Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Poszatkuj odciśniętą kapustę, na mniejsze kawałki pokrój także daktyle albo śliwki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wsyp kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po chwili dodaj cebulę i podsmażaj ją do momentu, aż się zeszkli. Wrzuć pieczarki oraz marchew, smaż przez 4 minuty.
Czas na kapustę z daktylami. Gdy wylądują na patelni, całość zalej przegotowaną wodą. Warzywa powinny być w niej całkowicie zanurzone. Gotuj do czasu, aż kapusta będzie miękka, a płyn odparuje. Gdy nadzienie ostygnie, wymieszaj go z białkiem jajka, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki na spód do tarty:
- 2 kostki masła (400 g),
- 600 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli.
Wykonanie: W dużej misce połącz wszystkie składniki. Wyrabiaj, by uzyskać jednolitą masę. Rozwałkuj ją na grubość około 3-4 milimetrów. Okrągłą formę do pieczenia posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Ostatni etap: Na podpieczone ciasto wyłóż farsz — powinien równomiernie pokrywać całą powierzchnię. Piecz całość przez pół godziny. Smacznego!
Dania z kapustą kiszoną
Jak widać, kiszona kapusta to produkt, który zdobędzie serca nie tylko kulinarnych tradycjonalistów. Warto jednak wracać do klasycznych receptur na co dzień — bez specjalnej okazji. Krokiety albo pierogi z kapustą i grzybami czy wigilijny kulebiak to kapitalny pomysł na poczęstunek dla gości, których zapraszamy na przyjęcie. Talerzem bigosu nikt nie pogardzi! Autentyczna domowa kuchnia dla wielu osób nierozerwalnie łączy się z kapustą.
Kto nie powinien jeść kapusty? Przeciwwskazania
Takim specjałom trudno się oprzeć. Mimo licznych właściwości leczniczych produkt ten nie każdemu się przysłuży. Kto powinien unikać kapusty kiszonej w dużych ilościach? Ostrożność muszą zachować osoby, które borykają się z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ kiszonka zawiera dużą ilość sodu.
Ograniczyć kapustę w diecie powinni także pacjenci z chorobami układu naczyniowo-sercowego oraz nerek. Z racji tego, że zawiera substancje zidentyfikowane jako wolotwórcze, z dystansem do kapusty muszą pochodzić osoby z problemami na tle tarczycy, zwłaszcza niedoczynnością.
Polecamy: