Za wysoki cukier? Dodaj do obiadu jeden produkt

W polskich kulinariach mieszają się najróżniejsze smaki i aromaty. W garnkach lądują produkty, które łączą się w harmonijną całość, tworząc ponadczasowe receptury znane w całym kraju lub frykasy typowo regionalne. Jedną z wizytówek naszej narodowej kuchni jest kapusta kiszona. Jadamy ją na co dzień, nie brakuje jej w jadłospisach świątecznych. Co można zrobić z kapusty kiszonej i dlaczego warto ją jeść?

Co zrobić z kapusty kiszonej, by oczarowała podniebienia?
Co zrobić z kapusty kiszonej, by oczarowała podniebienia?123RF/PICSEL

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Podejrzewamy, że żaden miłośnik przysmaku nie ma wątpliwości, udzielając odpowiedzi na to pytanie. Właściwości kapusty kiszonej chwalone są od pokoleń. Poddawana procesowi fermentacji, zamienia się w znakomite źródło bakterii kwasu mlekowego, które wspierają florę bakteryjną jelit.

Jedzenie kiszonej kapusty, ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, zaleca się osobom cierpiącym na zaparcia i stosującym dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna, ale zawiera wiele dobra. W tym witaminy A, C, E oraz K, a do tego żelazo, magnez, potas i wapń. Bogaty skład przekłada się bezpośrednio na zbawienny wpływ na organizm.

  • Kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy.
  • Pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi.
  • Reguluje poziom glukozy.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne.
  • Sprzyja kondycji skóry — jej sprężystości i ładnemu kolorytowi.
„Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosuPolsat Cafe

Co zrobić z kapusty kiszonej? Idealny dodatek do obiadu

Najprostszym sposobem na jej wykorzystanie w kuchni jest zrobienie surówki z kiszonej kapusty. Pasować będzie do wielu dań, a z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet nowicjusze.

Lista potrzebnych składników:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 1 twarde jabłko,
  • 1 marchew,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 8 łyżek oleju roślinnego.

Sposób przygotowania: Kapustę odciśnij z nadmiaru wody — unikaj płukania, aby nie pozbawiać jej smaku. Poszatkuj i przełóż do miski. Jabłko i marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj je do kapusty, wsyp cukier i kminek, a na koniec wlej olej i dobrze wymieszaj.

Zaprawieni w bojach szefowie kuchni zalecają przygotować surówkę co najmniej godzinę przed planowanym posiłkiem. Umieść ją w lodówce, a będzie miała czas, by zmięknąć, a smaki użytych przypraw idealnie się przenikną.

Surówkę z kiszonej kapusty zjesz ze smakiem
Surówkę z kiszonej kapusty zjesz ze smakiem123RF/PICSEL

Nieoczywiste wcielenie kapusty kiszonej — zaskocz swoich gości

Doskonale znane są nam zupy na bazie kapusty czy paszteciki z apetycznym farszem. Masz ochotę na małe zamieszanie w kuchni? Produkt ten można podać w niebanalny sposób. Poznaj przepis na tartę z kiszoną kapustą.

Do zrobienia nadzienia potrzebujesz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 5-6 dużych pieczarek,
  • 1 cebuli,
  • 1 marchwi,
  • 1 jajka,
  • 4 suszonych daktyli lub śliwek,
  • 10 g cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • szczypty soli i pieprzu.

Sposób przygotowania: Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Poszatkuj odciśniętą kapustę, na mniejsze kawałki pokrój także daktyle albo śliwki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wsyp kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po chwili dodaj cebulę i podsmażaj ją do momentu, aż się zeszkli. Wrzuć pieczarki oraz marchew, smaż przez 4 minuty.

Czas na kapustę z daktylami. Gdy wylądują na patelni, całość zalej przegotowaną wodą. Warzywa powinny być w niej całkowicie zanurzone. Gotuj do czasu, aż kapusta będzie miękka, a płyn odparuje. Gdy nadzienie ostygnie, wymieszaj go z białkiem jajka, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki na spód do tarty:

  • 2 kostki masła (400 g),
  • 600 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie: W dużej misce połącz wszystkie składniki. Wyrabiaj, by uzyskać jednolitą masę. Rozwałkuj ją na grubość około 3-4 milimetrów. Okrągłą formę do pieczenia posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Ostatni etap: Na podpieczone ciasto wyłóż farsz — powinien równomiernie pokrywać całą powierzchnię. Piecz całość przez pół godziny. Smacznego!

Dania z kapustą kiszoną

Jak widać, kiszona kapusta to produkt, który zdobędzie serca nie tylko kulinarnych tradycjonalistów. Warto jednak wracać do klasycznych receptur na co dzień — bez specjalnej okazji. Krokiety albo pierogi z kapustą i grzybami czy wigilijny kulebiak to kapitalny pomysł na poczęstunek dla gości, których zapraszamy na przyjęcie. Talerzem bigosu nikt nie pogardzi! Autentyczna domowa kuchnia dla wielu osób nierozerwalnie łączy się z kapustą.

Kto nie powinien jeść kapusty? Przeciwwskazania

Takim specjałom trudno się oprzeć. Mimo licznych właściwości leczniczych produkt ten nie każdemu się przysłuży. Kto powinien unikać kapusty kiszonej w dużych ilościach? Ostrożność muszą zachować osoby, które borykają się z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ kiszonka zawiera dużą ilość sodu.

Ograniczyć kapustę w diecie powinni także pacjenci z chorobami układu naczyniowo-sercowego oraz nerek. Z racji tego, że zawiera substancje zidentyfikowane jako wolotwórcze, z dystansem do kapusty muszą pochodzić osoby z problemami na tle tarczycy, zwłaszcza niedoczynnością.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas