Reklama

Reklama

Smażone tajskie warzywa (Pad Ruam Mitr)

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam prosty przepis z kuchni tajskiej, który przypadnie Wam do gustu.

Sama uwielbiam tajszczyznę, przede wszystkim dlatego, że warzywa z woka nie sa rozgotowane na śmierć, tylko są chrupiące i sprężyste, a przez to po prostu rewelacyjnie smakują :-).

Reklama

Przepis na dzisiaj jest bardzo prosty, przygotowanie dania zajmuje maksymalnie 20 minut (tak tak, razem z pokrojeniem warzyw i mięsa), a po zrobieniu wygląda bardzo smakowicie 

Co potrzebujemy?

ok. 450 g warzyw - jakich tam chcecie, na zdjęciu jest: marchew, groszek cukrowy, brokuł i pak choi, mozecie tez dodać np. kalafiora czy białej (najlepiej młodej) kapusty

1 pierś z kurczaka

2 małe papryczki chilli (uwaga! Dla niektórych danie może być trochę ostre ;-))

2 ząbki czosnku

 2-3 łyżki oleju

3 łyżki sosu rybnego

3 łyżki sosu ostrygowego

3 łyżki wody

Osobno gotujemy ryż jaśminowy, który podamy razem z daniem.

Jak robimy?

Krok 1: Na patelnię/ do woka wlewamy olej, wrzucamy najpierw pokrojony czosnek, chilli, mięso i chwilę razem smażymy. Musimy jednak pamiętać o tym, aby czosnek się nam nie przypalił, bo zrumieniony robi sie gorzki.

Krok 2: Dodajemy pokrojone twardsze warzywa, jak marchewka i groszek. Smażymy ok. 2 minut.

Krok 3: Na patelnię/ do woka wrzucamy pozostałe warzywa, wlewamy wymieszane sosy (rybny i ostrygowy) z wodą i wszystko razem gotujemy jeszcze 2-3 minuty. I gotowe!

***Pod koniec smażenia warzywa powinny być nadal lekko chrupiące.

Podajemy z ryżem ...

... no i w końcu smakuje jak w Tajlandii 

Smacznego! 

Dowiedz się więcej na temat: jedzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje