Polędwiczka wieprzowa z ogórkami

Doskonała z makaronem.

Składniki:

Reklama

- 2 małe polędwiczki wieprzowe,
- 40 dag ogórków,
- 15 dag plastrów wędzonego boczku,
- 2 łyżki masła,
- kilka listków majeranku,
- 2 łyżki olej,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju z masłem, pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w ciepłe miejsce. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, oprószyć solą i odstawić na kilka minut aby puściły wodę. Osączyć na ręcznikach papierowych. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, przesmażyć boczek pokrojony na mniejsze części i pod koniec smażenia dodać ogórki, chwilę posmażyć, zagrzać jeszcze raz mięso na patelni i podawać. Potrawa najlepiej smakuje z makaronem, oprószyć listkami majeranku.
Czas przygotowania 1 h. 15 min. Przepis na 2 osoby.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: mięso | ogórki | polędwiczki wieprzowe | wieprzowina

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje