Ewa Wachowicz: Szparagi. Przepisy na proste dania z ich wykorzystaniem
Rozpoczął się sezon na szparagi. To warzywo cenione zarówno ze względu na walory smakowe jak i zdrowotne. Mamy szparagi zielone oraz białe - w obydwu przypadkach można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Poniżej znajdziecie garść sprawdzonych przepisów.
Szparagi są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Są też bardzo smaczne i niskokaloryczne, więc mogą je jeść nawet osoby na diecie. Na początek przepis na zupę ze szparagów.
Zupa ze szparagów
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 l wywaru jarzynowego
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
- Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości.
- Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
- Na talerzu ułożyć ugotowane osobno szparagowe główki i zalać kremem. Główki można też położyć na brzegu talerza.
W identyczny sposób gotujemy zupę z białych szparagów. Na talerz jednocześnie możemy wlać dwa kremy.
Inną opcją będą białe szparagi serwowane z boczkiem i serem.
Zobacz również: Słodkie przekąski z truskawkami i mascarpone
Białe szparagi serwowane z boczkiem i serem
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- sól
- szczypta cukru
- masło do smażenia
- boczek wędzony w plastrach
- parmezan
Opis przygotowania:
- Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru. Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, związać bawełnianą nicią i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). Ugotować al dente.
- Na roztopione masło wrzucić plastry boczku, lekko podsmażyć, dodać szparagi, wymieszać. Przełożyć na talerz, udekorować płatkami parmezanu.
Zobacz również: Dieta fit. Sprawdzone przepisy na zdrowe i smaczne posiłki
Zielone szparagi w szynce dojrzewającej
Kolejna propozycja to zielone szparagi w szynce dojrzewającej
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól
- pieprz
- oliwa
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- pomidorki koktajlowe
Opis przygotowania:
- Szparagi opłukać - jeśli są młode, nie trzeba ich obierać. Odłamać zdrewniałe końce, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Po upieczeniu wystudzić i pojedynczo zawinąć w plastry szynki parmeńskiej. Przy okazji można też zapiec pomidorki koktajlowe.
Ostatnia pozycja to szparagi pod beszamelem.
Zobacz również: To jedna z najsmaczniejszych zup. Jak odtworzyć babciny przepis
Szparagi pod beszamelem
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól
- szczypta cukru
Beszamel:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta kurkumy
- Sól
- Pieprz
- 150 g sera żółtego
Opis przygotowania:
- Szparagi ugotować al dente.
- Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zetrzeć trochę sera żółtego i wymieszać.
- Szparagi umieścić w naczyniu do zapiekania, zalać sosem i posypać resztą startego sera żółtego. Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).
Jak sami widzicie, pomysłów na dania ze szparagami nie brakuje. Jeśli jesteście miłośnikami tych warzyw, to możecie też po prostu ugotować je w osolonej wodzie i podać z odrobiną masła - pyszności!