Ewa Wachowicz: Szparagi. Przepisy na proste dania z ich wykorzystaniem

Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj pyszną zupę
Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj pyszną zupę123RF/PICSEL

Zupa ze szparagów

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  1. Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości.
  2. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
  3. Na talerzu ułożyć ugotowane osobno szparagowe główki i zalać kremem. Główki można też położyć na brzegu talerza.

Białe szparagi serwowane z boczkiem i serem

  • 1 pęczek białych szparagów
  • sól
  • szczypta cukru
  • masło do smażenia
  • boczek wędzony w plastrach
  • parmezan
  1. Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru. Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, związać bawełnianą nicią i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). Ugotować al dente.
  2. Na roztopione masło wrzucić plastry boczku, lekko podsmażyć, dodać szparagi, wymieszać. Przełożyć na talerz, udekorować płatkami parmezanu.
Szparagi można przygotować na wiele sposobów
Szparagi można przygotować na wiele sposobów123RF/PICSEL

Zielone szparagi w szynce dojrzewającej

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • pomidorki koktajlowe
  1. Szparagi opłukać - jeśli są młode, nie trzeba ich obierać. Odłamać zdrewniałe końce, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 
  2. Po upieczeniu wystudzić i pojedynczo zawinąć w plastry szynki parmeńskiej. Przy okazji można też zapiec pomidorki koktajlowe.
Wykorzystaj sezon na szparagi
Wykorzystaj sezon na szparagi123RF/PICSEL

Szparagi pod beszamelem

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  •  sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta  kurkumy
  • Sól
  • Pieprz
  • 150 g sera żółtego
  1. Szparagi ugotować al dente.
  2. Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zetrzeć trochę sera żółtego i wymieszać. 
  3. Szparagi umieścić w naczyniu do zapiekania,  zalać sosem i posypać resztą startego sera żółtego. Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).
"Zbliżenia". Marta Szulkin i Zuzanna Jagiełło. O wpływie człowieka na przyrodę, o krabach w plastikowych domkachINTERIA.PL