Bogactwo różnorodnych składników
Badania pokazują, że żywienie w kluczowym dla rozwoju okresie 1000 pierwszych dni życia wpływa na „programowanie” metabolizmu. Wprowadzanie produktów uzupełniających do diety niemowlęcia to zatem szczególny czas, w którym kształtują się jego preferencje żywieniowe.
Podawanie dziecku różnorodnych posiłków na etapie rozszerzania diety jest ważne dla budowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
Właśnie dlatego BoboVita oferuje bogactwo wartościowych, naturalnie pysznych składników, aby dziecko pokochało zdrowe jedzenie. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, wprowadzanie pierwszych posiłków uzupełniających do menu dziecka powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia.
W 1. roku życia mleko mamy jest podstawą jadłospisu maluszka. Podczas 1000 pierwszych dni życia dziecka należy pamiętać, że jego potrzeby żywieniowe znacznie różnią się od potrzeb osoby dorosłej.
Układ pokarmowy wciąż dojrzewa, programuje się również metabolizm, czyli przemiana materii, i kształtują się prawidłowe nawyki żywieniowe. Właśnie dlatego tak istotne jest, aby pokarmy uzupełniające były odpowiednio różnorodne, bezpieczne i wprowadzane we właściwym czasie.
Różnorodność, by pokochać zdrowe jedzenie
Dlaczego różnorodna dieta maluszka jest tak ważna? Istnieje ogromna szansa, że jeśli dziecko pozna różnorodne smaki warzyw i owoców w okresie programowania żywieniowego, czyli w 1000 pierwszych dni życia, chętniej będzie spożywać warzywa i owoce w przyszłości. Badania wykazują, że 50-60 proc. preferencji wykształconych w wieku 2-3 lat może przetrwać nawet do 17.-22. roku życia.
Wybierając właściwe produkty i zapoznając dziecko z nowymi smakami, wpływamy na jego preferencje oraz dobre nawyki żywieniowe w późniejszym życiu. Ponadto, dzięki różnorodności w diecie, można łatwiej zapewnić maluszkowi wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju makroskładniki (białko, węglowodany, tłuszcze).
Smaczny, czyli jaki?
Największą otwartość na nowe doznania smakowe wykazują dzieci w wieku 4-7 miesięcy. Obecność laktozy w mleku matki warunkuje naturalną preferencję wszystkich niemowląt do smaku słodkiego. Smaki kwaśny i gorzki są akceptowane w mniejszym stopniu niż słodki, jednak nie są odrzucane całkowicie.
Dlatego, aby wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe u małego smakosza, rozszerzanie jego diety należy rozpoczynać od mniej słodkich warzyw, a dopiero później podawać owoce. Na preferencje wpływa indywidualny odbiór bodźców smakowych i zapachowych, wrażliwość smakowa, a także czynniki genetyczne i środowiskowe. Na te ostatnie mamy wpływ właśnie poprzez oferowanie dziecku rozmaitych smaków już od początku przygody z rozszerzaniem diety.
Zdrowo i bezpiecznie
Produkty dla niemowląt i małych dzieci powinny być dopasowane do zmieniających się potrzeb i etapu rozwoju dziecka - niemowlęta są szczególnie wrażliwe na wpływ zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w żywności. Pomocą w doborze odpowiedniego produktu jest umieszczone na jego opakowaniu wskazanie wiekowe (np. po 6., 9. czy 12. miesiącu życia), które gwarantuje, że posiłek jest odpowiedni dla dziecka.
Żywność dla najmłodszych powinna być przede wszystkim bezpieczna - dlatego właśnie każda partia warzyw, owoców i zbóż BoboVita przechodzi nawet ponad 600 testów jakości, a normy dla warzyw używanych w produktach BoboVita są nawet 5000 razy bardziej surowe niż w przypadku warzyw ogólnodostępnych. Dlatego też BoboVita starannie wybiera swoich dostawców - z większością współpracuje już od ponad 10 lat.
Pyszne bogactwo składników BoboVita
- Nawyki żywieniowe wykształcone we wczesnym dzieciństwie mają największą szansę na przetrwanie w późniejszym okresie życia. Wpływają one na sposób żywienia teraz i w przyszłości. Właśnie dlatego wysoka jakość i zróżnicowanie posiłków podawanych dzieciom są tak istotne. Dbamy o różnorodność i bezpieczeństwo surowców wykorzystywanych w produkcji, by wspierać rodziców w tym kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia - wyjaśnia Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita. Receptury posiłków BoboVita zawierają:
- 22 wartościowe warzywa,
- 17 pysznych owoców,
- 7 rodzajów mięs, w tym cielęcinę, jagnięcinę i królika,
- 3 rodzaje dzikich ryb morskich z certyfikowanych połowów.