Doskonałe jagodzianki
Jagodzianki to słodkie bułeczki, które cieszą się ogromnym powodzeniem! Są miękkie i puszyste. Domowe jagodzianki są doskonałym dodatkiem do kawy, a także jako coś słodkiego do pracy czy szkoły.
Domowe jagodzianki - przygotowanie
1. Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.
3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować, lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować.
4. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą małej miseczki wycinać kółka, na każdym kłaść 1-2 łyżeczki jagód (jeśli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej) i formować bułeczki.
5. Uformowane jagodzianki układać łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, odstawić na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka posmarować jagodzianki mlekiem.
6. Piec domowe jagodzianki w 190 stopniach przy grzaniu góra-dół aż nabiorą złotego koloru około 20 minut.
7. Wystudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta:
Zobacz również: