Ciasto kruche z owocami i bezą
Ciasto kruche z owocami i bezą jest banalne do przygotowania. A do tego zrobisz je błyskawicznie. Jest pyszne, owocowe i bardzo słodkie. Ciasto kruche z owocami i bezą skradnie serca wszystkich wielbicieli słodkości! Wypróbuj nasz przepis.
Ciasto kruche z owocami i bezą - przygotowanie
1. Przygotować ciasto - żółtka oddzielić od białek, białka odstawić. Wymieszać mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtka i cukier puder i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
2. Gdy ciasto się chłodzi przygotować farsz - owoce wrzucić na patelnię i zagotować, wsypać kisiel, dokładnie wymieszać, aż do zgęstnienia, odstawić.
3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, schłodzonym ciastem wyłożyć formę, dokładnie dociskając brzegi. Podpiec spód w piekarniku do uzyskania złotego koloru przez 10-15 minut.
4. Przygotować bezę - białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować do uzyskania białej, błyszczącej piany.
5. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć owoce, na wierzch wylać ubitą pianę z białek, piec aż beza będzie krucha około 30-35 minut, wystudzić.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta:
Zobacz materiał wideo: