Reklama

Reklama

Ciasto kruche z owocami i bezą

Ciasto kruche z owocami i bezą jest banalne do przygotowania. A do tego zrobisz je błyskawicznie. Jest pyszne, owocowe i bardzo słodkie. Ciasto kruche z owocami i bezą skradnie serca wszystkich wielbicieli słodkości! Wypróbuj nasz przepis.

Składniki

  • 1,2 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 350 g owoców
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kisiel owocowy

Ciasto kruche z owocami i bezą - przygotowanie

1. Przygotować ciasto - żółtka oddzielić od białek, białka odstawić. Wymieszać mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtka i cukier puder i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.

2. Gdy ciasto się chłodzi przygotować farsz - owoce wrzucić na patelnię i zagotować, wsypać kisiel, dokładnie wymieszać, aż do zgęstnienia, odstawić.

3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, schłodzonym ciastem wyłożyć formę, dokładnie dociskając brzegi. Podpiec spód w piekarniku do uzyskania złotego koloru przez 10-15 minut.

Reklama

4. Przygotować bezę - białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować do uzyskania białej, błyszczącej piany.

5. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć owoce, na wierzch wylać ubitą pianę z białek, piec aż beza będzie krucha około 30-35 minut, wystudzić.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta:

Blok czekoladowy

Proste ciasto czekoladowe

Ciasto drożdżowe z owocami

Zobacz materiał wideo:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kruche ciasto | owoce | bezy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje