Kartoflanka z czosnkiem
Pyszna, kremowa zupa z ziemniaków

Składniki
- 6 ziemniaków
- kawałek (20 dag) selera korzeniowego
- 1 brokuł
- 4 plasterki wędzonego łososia
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 szkl. bulionu
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. śmietany 22 proc.,
- po 1 łyżce soku z cytryny i startego chrzanu
- sól, świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i kawałek selera obierz, umyj, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 5 minut. Dodaj seler oraz ziemniaki. Zalej bulionem i mlekiem. Gotuj przez 20 minut.
3. Brokuł oczyść, ugotuj osobno w posolonej wodzie. Warzywa na zupę zmiksuj z wywarem. Dolej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, chrzanem. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż kawałki łososia i różyczki brokuła.