Reklama

Reklama

Kartoflanka z czosnkiem

Pyszna, kremowa zupa z ziemniaków

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • kawałek (20 dag) selera korzeniowego
  • 1 brokuł
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szkl. bulionu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. śmietany 22 proc.,
  • po 1 łyżce soku z cytryny i startego chrzanu
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i kawałek selera obierz, umyj, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. 

2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 5 minut. Dodaj seler oraz ziemniaki. Zalej bulionem i mlekiem. Gotuj przez 20 minut. 

3. Brokuł oczyść, ugotuj osobno w posolonej wodzie. Warzywa na zupę zmiksuj z wywarem. Dolej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, chrzanem. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż kawałki łososia i różyczki brokuła. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje