Kieszonki szpinakowe z kurczaka
Idealne z ziemniakami lub ryżem
Sposób przygotowania
1. Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Każdy głęboko natnij. Szpinak opłucz, osusz. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dołóż szpinak, podlej 2 łyż- kami wody. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Duś ok. 15 minut, zdejmij z ognia i przestudź.
2. Masę szpinakową wymieszaj z serkiem ziołowym. Kieszonki w filetach napełnij farszem. Oprósz pieprzem. Otwory zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Włóż kieszonki i obsmaż je ze wszystkich stron. Potem zmniejsz płomień i smaż dalej przez 15 minut.
3. Pod koniec smażenia wierzch mięsa posmaruj śmietaną wymieszaną z odrobiną sosu sojowego. Gotowe kieszonki serwuj np. z risotto. Przed podaniem danie udekoruj natką.