Łódeczki
Idealne na przystawkę.
Składniki:
Mięso:
- 2 piersi z kurczaka
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól pieprz
Marynata:
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół szklanki jasnego sosu sojowego
- szczypta imbiru
- mielony kminek
Sos:
- po 3 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki ostrego ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Patyczki do szaszłyków namocz. Piersi umyj, pokrój w paski, przypraw papryką, solą i pieprzem. Na suchej patelni na małym ogniu rozpuść cukier, poczekaj, aż zbrązowieje. Dodaj olej, wodę i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Nie zagotuj! Wlej do miski, zanurz w marynacie mięso, odstaw na godzinę do lodówki.
2. Nabijaj na patyczki paski kurczaka, smaż z obu stron na złoty kolor. Składniki na sos dokładnie wymieszaj. Na półmisku układaj szaszłyki, polej je sosem. Przekąskę tę możesz podawać na ciepło i na zimno.