Reklama

Reklama

Łódeczki

Idealne na przystawkę.

Składniki:

Mięso:

  • 2 piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól pieprz

Reklama

Marynata:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół szklanki jasnego sosu sojowego
  • szczypta imbiru
  • mielony kminek

Sos:

  • po 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki ostrego ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Patyczki do szaszłyków namocz. Piersi umyj, pokrój w paski, przypraw papryką, solą i pieprzem. Na suchej patelni na małym ogniu rozpuść cukier, poczekaj, aż zbrązowieje. Dodaj olej, wodę i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Nie zagotuj! Wlej do miski, zanurz w marynacie mięso, odstaw na godzinę do lodówki.

2. Nabijaj na patyczki paski kurczaka, smaż z obu stron na złoty kolor. Składniki na sos dokładnie wymieszaj. Na półmisku układaj szaszłyki, polej je sosem. Przekąskę tę możesz podawać na ciepło i na zimno.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje