Zdrowe i pyszne smarowidło do chleba. Jesienią koniecznie włącz do diety
Szybka i prosta w przygotowaniu, przy czym jest bardzo zdrowa. Pasta z awokado to wspaniały dodatek do chleba, a także idealny pomysł na błyskawiczną kolację. Jak zrobić smarowidło do chleba z awokado? Proponujemy dwa przepisy.
Awokado jest coraz popularniejsze w polskich domach. I całkiem słusznie, bowiem jego regularne jedzenie wspomoże nasz układ odpornościowy, a także wątrobę, oczy i kości.
Owoc bogaty jest m.in. w witaminy A, B1 i K, E oraz nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6. Zawiera także:
- fosfor,
- wapń,
- potas,
- kwas foliowy i pantotenowy,
- także antyoksydant o nazwie glutation.
Dzięki zawartości licznych prozdrowotnych składników owoc bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, także włączenie do naszego jadłospisu będzie doskonałym wyborem.
Czym kierować się przy wyborze awokado?
Zobacz również:
- Dwa banalne przepisy na ciasto z mandarynkami. Nie ma szans, aby nie wyszły
- Kontrowersyjny przysmak naszych dziadków. Niektórych mdli już na samą myśl
- Świetnie zastąpią suszone grzyby. Uszka do barszczu będą delikatne i kremowe
- Te pierniczki możesz śmiało zajadać, nawet będąc na diecie. Pyszne i zdrowe
W sklepach mamy do wyboru dwie odmiany: fuerte (zielone) oraz hass (ciemna skórka). Obie odmiany są pyszne i pełne składników odżywczych.
Przy wyborze odpowiedniego kluczowa będzie "miękkość" miąższu. Wybrany owoc nie powinien być ani za twardy, ani za miękki. Twardy będzie musiał kilka dni poleżeć w naszym domu, aby nadawał się do spożycia. Natomiast za miękki błyskawicznie się zepsuje, lub co gorsza już kupimy zepsuty.
Prosta pasta z awokado
Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy miąższ łyżką. Następnie rozdrabiamy na papkę za pomocą widelca. Na patelni bez tłuszczu prażymy sezam. Kiedy będzie miał złoty kolor ściągamy z gazu i dodajemy do naszego awokado. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Podajemy z tostami lub zwykłym pieczywem.
Pasta z awokado i jajkiem
Identycznie jak w poprzednim przepisie, awokado przekrajamy na pół i wyciągamy miąższ łyżką. Następnie rozdrabiamy na papkę za pomocą widelca. Dodajemy sok z cytryny. Następnie dodajemy jajka na twardo pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce oraz czosnek i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.