Muffinki z rabarbarem - deser na lato
Na ten smak czekamy cały rok: rabarbar. Można z niego robić nie tylko kompoty i ciasta, ale także dżemy i muffinki. Kto spróbuje smaku rabarbarowych muffinek, będzie chciał powtarzać ten deser jak najczęściej.
Rabarbarowe muffinki będą idealne na letni podwieczorek, przyjęcie w ogrodzie lub jako przekąska podczas letniego spaceru. Lekko kwaśnawe, za sprawą dodanego rabarbaru, są orzeźwiające i smaczne.
Na muffinki potrzebujemy: niesolone masło do smarowania foremek, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki sody, 1 szklankę kwaśnej śmietany, 1 szklankę białego cukru, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 jajka, lekko ubite, laskę wanilii, 2 średnie łodygi rabarbaru, pocięte na centymetrowe kawałki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Foremki na muffinki smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki.
W misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną, mieszaninę odkładamy na bok. W drugiej misce mieszamy ze sobą kwaśną śmietanę, oba rodzaje cukru, olej, jaja, nasiona wanilii. Dodajemy mieszaninę suchych składników i dobrze mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Pozostałą mąkę mieszamy z pokrojonym z rabarbarem, a następnie dodajemy do ciasta. Nakładamy średniej wielkości porcje ciasta do foremek. Wierzch muffinek możemy posypać grubym cukrem lub kruszonką zrobioną z mąki, masła i cukru w równych proporcjach.
Pieczemy na złoto, około 30 minut. Włożona w upieczoną muffinkę wykałaczka powinna być sucha. Studzimy przed podaniem. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras