Pasztet z grzybami i imbirem
Z pieczywem smakuje wybornie

Składniki
- po 100 g surowego boczku bez skóry,
- 2 cebule
- po 200 g wieprzowiny, cielęciny i wołowiny
- 100 g sparzonej wątróbki cielęcej
- 100 g suszonych prawdziwków, ugotowanych i pokrojonych
- 2 kajzerki
- 2 jajka
- 100 g słoniny wieprzowej w plastrach
- 3 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy,
- ziele angielskie, majeranek
- mielony imbir i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i duś do miękkości (można dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodaj sparzone wątróbki i kajzerki. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź. 2. Zmiel przygotowaną masę dwukrotnie przez gęste sito. Dodaj prawdziwki, roztrzepane jajka, imbir i gałkę muszkatołową. 3. Formę do pieczenia natłuść, boki i spód wyłóż plastrami słoniny. Oprósz bułką tartą. Masę przełóż do formy i dobrze ubij, aby po upieczeniu w pasztecie nie było pęcherzyków powietrza. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (temperatura 200 st. C). Piecz 60 minut.