Pasztet z grzybami i imbirem

Z pieczywem smakuje wybornie

Składniki

  • po 100 g surowego boczku bez skóry,
  • 2 cebule
  • po 200 g wieprzowiny, cielęciny i wołowiny
  • 100 g sparzonej wątróbki cielęcej
  • 100 g suszonych prawdziwków, ugotowanych i pokrojonych
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • 100 g słoniny wieprzowej w plastrach
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy,
  • ziele angielskie, majeranek
  • mielony imbir i gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i duś do miękkości (można dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodaj sparzone wątróbki i kajzerki. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź. 

2. Zmiel przygotowaną masę dwukrotnie przez gęste sito. Dodaj prawdziwki, roztrzepane jajka, imbir i gałkę muszkatołową. 

3. Formę do pieczenia natłuść, boki i spód wyłóż plastrami słoniny. Oprósz bułką tartą. Masę przełóż do formy i dobrze ubij, aby po upieczeniu w pasztecie nie było pęcherzyków powietrza. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (temperatura 200 st. C). Piecz 60 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje