Pasztet z grzybami i imbirem
Z pieczywem smakuje wybornie
Sposób przygotowania
1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i duś do miękkości (można dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodaj sparzone wątróbki i kajzerki. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
2. Zmiel przygotowaną masę dwukrotnie przez gęste sito. Dodaj prawdziwki, roztrzepane jajka, imbir i gałkę muszkatołową.
3. Formę do pieczenia natłuść, boki i spód wyłóż plastrami słoniny. Oprósz bułką tartą. Masę przełóż do formy i dobrze ubij, aby po upieczeniu w pasztecie nie było pęcherzyków powietrza. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (temperatura 200 st. C). Piecz 60 minut.