Pasztet z grzybami i imbirem

Z pieczywem smakuje wybornie

Chleb z pasztetem
Chleb z pasztetem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i duś do miękkości (można dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodaj sparzone wątróbki i kajzerki. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź. 

2. Zmiel przygotowaną masę dwukrotnie przez gęste sito. Dodaj prawdziwki, roztrzepane jajka, imbir i gałkę muszkatołową. 

3. Formę do pieczenia natłuść, boki i spód wyłóż plastrami słoniny. Oprósz bułką tartą. Masę przełóż do formy i dobrze ubij, aby po upieczeniu w pasztecie nie było pęcherzyków powietrza. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (temperatura 200 st. C). Piecz 60 minut.

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas