Pomidorki po krakowsku
Pyszny i zdrowy obiad
Składniki:
- 6 średnich pomidorów
- 6 łyżek kaszy krakowskiej
- 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek bazylii
- po 2–3 gałązki mięty i natki pietruszki
- 2 łyżki pestek słonecznika (ew. pestek dyni albo orzeszków piniowych)
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyj, przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Połówki pomidorów posól w środku. Postaw je odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż wycieknie sok.
Kaszę ugotuj na sypko w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz, przestudź. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni. Zioła opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Kilka listków bazylii odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Kaszę wymieszaj z ziołami oraz pestkami słonecznika. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Połącz z oliwą i nałóż do wydrążonych pomidorów. Postaw je na talerzykach. Udekoruj odłożonymi ziołami.