Pomidorki po krakowsku

Pyszny i zdrowy obiad

Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 średnich pomidorów
  • 6 łyżek kaszy krakowskiej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek bazylii
  • po 2–3 gałązki mięty i natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika (ew. pestek dyni albo  orzeszków piniowych)
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Pomidory umyj, przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Połówki pomidorów posól w środku. Postaw je odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż wycieknie sok.

Kaszę ugotuj na sypko w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz, przestudź. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni. Zioła opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Kilka listków bazylii odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.

Kaszę wymieszaj z ziołami oraz pestkami słonecznika. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Połącz z oliwą i nałóż do wydrążonych pomidorów. Postaw je na talerzykach. Udekoruj odłożonymi ziołami.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas