Pytania o kasze

Są bardzo zdrowe i pożywne. Postaraj się, by kasze często gościły na talerzu twojego brzdąca.

1. CO ZAWIERAJĄ KASZE?

Kasze, szczególnie te gruboziarniste, zawierają niezwykle wartościowe składniki odżywcze. Są bogatym źródłem węglowodanów złożonych (a więc dostarczają organizmowi mnóstwo energii), witamin E i z grupy B, soli mineralnych, mikroelementów oraz błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom.

2. KTÓRE KASZE MOGĄ JEŚĆ NIEMOWLĘTA, A KTÓRE SĄ ODPOWIEDNIE DLA STARSZYCH DZIECI?

W diecie niemowląt powinny znaleźć się delikatne kleiki zbożowe i drobne kaszki (np. manna, kukurydziana), a także ryż, który też należy do rodziny kasz. Natomiast 2-, 3-letnim maluchom można podać grubsze kasze, czyli: gryczaną, jaglaną, jęczmienną.

3. W JAKIEJ POSTACI PODAWAĆ JE DZIECIOM?

Kaszę jęczmienną lub jaglaną można dodawać do zup, a gryczaną lub pęczak warto zaproponować maluchowi jako dodatek do drugiego dania - zamiast ziemniaków czy makaronu. Z kaszy manny lub ryżu najlepiej przygotować brzdącowi zupę mleczną. Jest to lekkostrawne i niezwykle pożywne danie, które smyk może zjeść i rano, i wieczorem.

Dietetyk odpowiada dr inż. Anna Stolarczyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas