Risotto
Grzyby na koniec lata.
Składniki:
- 30 dag świeżych grzybów leśnych
- kilka grzybów suszonych
- pół litra bulionu
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- szklanka ryżu do risotto
- pół szklanki białego wina
- natka pietruszki
- 5 łyżek tartego parmezanu lub żółtego sera
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby namocz na noc. Ugotuj, odcedź, wodę po grzybach dodaj do bulionu, zagotuj. Na 2 łyżkach masła usmaż posiekaną cebulę i czosnek.
2. Świeże grzyby pokrój w plastry. Dodaj do cebuli i czosnku, duś kilka minut. Zdejmij wszystko z patelni, wrzuć na nią ryż, smaż chwilę. Zalej winem i bulionem, gotuj, aż będzie miękki, a płyn odparuje.
3. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, odłożone grzyby, parmezan lub starty żółty ser i łyżkę masła. Podawaj od razu.