Risotto i tiramisu. Jak przygotować włoską kolację we dwoje?

Kuchnia włoska to bez wątpienia królowa miłosnych uniesień! Wyrazista, aromatyczna…jej dania wprost rozpływają się w ustach! Specjały rodem z włoskiego talerza to strzał w dziesiątkę na romantyczną kolację. Pyszne risotto i niebiańskie tiramisu – podpowiemy Ci, jak wyczarować te przysmaki. Dzięki naszym wskazówkom z pewnością poczujesz klimat słonecznej Italii – na stole i w sercu.

Krótka lekcja historii - pochodzenie risotto

Ciekawi Cię, skąd wzięło się risotto? Dotychczas dania na bazie ryżu kojarzyły Ci się głównie z kuchnią orientalną i azjatyckimi potrawami? Najwyższy czas docenić potęgę ryżu, płynącą wprost ze słonecznej Italii. Prawdopodobnie protoplastą włoskiego risotto jest pochodzące z Bliskiego Wschodu danie o nazwie pilaw. Choć dzisiaj trudno w to uwierzyć, to w średniowieczu Sycylia była głównym producentem ryżu. Ten obecnie suchy i gorący kraj w czasie podbojów arabskich korzystał z sieci nawadniających. Dzięki temu rozwinęły się tam pola ryżowe, które niestety po pewnym czasie zanikły z przyczyn klimatycznych. Jednak ryż tak ukochał sobie malowniczą Italię, że pojawił się znowu w XVI wieku w dolinie Padu. Do dziś to tam znajdują się największe we Włoszech pola ryżowe, a sam kraj słynie z uprawy trzech odmian ryżu: arborio, vialone nano oraz carnaroli. Włoskie risotto od początku swojego istnienia stanowiło podstawową żywność dla ubogiej ludności. Dlatego też podczas jego przyrządzenia dodawano rozmaitych składników. Poskutkowało to powstaniem wielu niepowtarzalnych przepisów na risotto. Najprostszą wersją jest ta jedynie z dodatkiem masła i parmezanu. Z kolei wykwintniej prezentuje się risotto po mediolańsku, którego charakterystyczny składnik stanowi cenny szafran.

Prosty przepis na risotto

Reklama

Aby przygotować znakomite risotto, wcale nie potrzeba wiele. To potrawa smaczna w swej prostocie. Jednak nie obejdzie się, oczywiście, bez ryżu i bulionu, który w zależności od upodobań może być mięsny bądź warzywny. Najlepiej jest wybierać ryż z owalnymi oraz lekko przeźroczystymi ziarenkami, np. wspomniany wcześniej arborio lub roma. Tak zbudowany zawodnik nawet po ugotowaniu zachowa idealną konsystencję. Nie ma co, prawdziwy z niego twardziel! Risotto można z powodzeniem podawać w formie dodatku do innych dań albo urozmaicić go różnymi składnikami i serwować samodzielnie. W każdej wersji będzie smakowało wprost wyśmienicie! Buon appetito!

Co z czym, czyli risotto z warzywami vs risotto z kurczakiem

Nie ma co ukrywać, że risotto wprost lubuje się w dodatkach! Najwyższa pora zaprzyjaźnić się z warzywami, bo właśnie one grają tu pierwsze skrzypce! Oprócz tradycyjnej cebuli warto pokusić się o inne, czasami nieoczywiste składniki. Ryż po włosku bowiem uwielbia towarzystwo roślin strączkowych. Śmiało urozmaicaj danie o ziarna groszku, bobu lub ciecierzycy. W sezonie pokuś się o kawałki szparagów, a jesienią nie zapomnij dodać do risotto dyni. To będzie prawdziwe niebo w gębie! Grasz w zielone? Brokuł i szpinak Ci w tym pomogą. Z kolei rumieńców każdej potrawie nada niezawodny burak. Będzie pysznie! Ale nie zapominajmy o fanach mięsnych specjałów. Dla niech też coś mamy! Risotto możemy mieszać praktycznie z każdym rodzajem mięsa. Wołowina sprawdzi się najlepiej w połączeniu z wyrazistymi grzybami. Z kolei kawałki kurczaka nadadzą potrawie delikatnego smaku, a owoce morza wytworności. Danie będzie smakować wyśmienicie nawet z rybą czy zwyczajną kiełbasą albo plasterkami szynki. Pamiętaj, by zwieńczyć całość ulubionymi przyprawami i posypką ze startego parmezanu. Risotto to bez dwóch zdań kulinarny czarodziej, któremu trudno się oprzeć!

Czas na deser

Po przepysznym risotto pora na dalszą część kulinarnych uniesień! Na scenę wkracza legendarne tiramisu. Z całą pewnością większość z nas nie wyobraża sobie włoskiej kuchni bez tego wybornego deseru w roli głównej. I słusznie, bowiem o jego smaku niełatwo jest zapomnieć! Jedyne w swoim rodzaju połączenie serka mascaropne, włoskiego amaretto i kakao, a wszystko to schowane pod śmietanową pierzynką, sprawia, że będziesz często wracać do tego przepisu. Mniam, palce lizać!

Przygotowując kolację we dwoje, nie zapomnij też o odpowiedniej oprawie. Romantyczna muzyka, blask świeć, piękna kreacja sprawią, że poczujecie się niczym w najlepszej włoskiej restauracji. Risotto i tiramisu są klasycznymi potrawami, dzięki którym zasmakujecie w tamtejszej wyśmienitej kuchni. A jak doskonale wiemy, przez żołądek do serca - ta randka stanie się Twoim przepisem na sukces!

Dowiedz się więcej na temat: Kolacja | risotto | Tiramisu

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje