Serowo-jajeczne koguciki dla dzieci
Czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal.
1. Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut). Włóż do garnka z zimną wodą, ostudź, a następnie obierz ze skorupek. 6 jajek przekrój na połówki. Ostrożnie wydrąż żółtka. Zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij widelcem. Umieść w misce. Wydrążone białka zetrzyj do osobnej miski.
2. Pozostałe 4 jajka również zetrzyj na tarce. Wymieszaj ze startymi białkami. Dodaj do nich topiony serek. Starannie wymieszaj tak, by powstała zwarta masa. Dopraw ją solą oraz pieprzem.
3. Z masy serowo-jajecznej uformuj 6 małych kogucików, obtocz je w rozdrobnionych żółtkach. Paprykę umyj. Z miąższu powycinaj grzebienie i dzioby kogucików, powciskaj je w masę jajeczną. Zrób oczka z goździków. Ziemniaki obierz, pokrój na frytki. Usmaż je na rozgrzanym oleju. Koguciki podawaj w gniazdkach z liści sałaty i frytek.
Chcesz przyrządzić pyszne i zdrowe frytki? Zastąp ziemniaki innym warzywem, a zamiast patelni do smażenia – wykorzystaj piekarnik.
Obrane i odpowiednio pokrojone marchewki lub cukinię posyp solą oraz ulubionymi przyprawami i ułóż na blasze. Piecz 10-12 minut w 180 st.