Sycący przysmak znany każdemu przedszkolakowi w PRL-u. Zagnieć i rozetrzyj w palcach

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Jak w ekspresowy sposób odbyć sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa? Wystarczy przygotować zacierkę na mleku. Tradycja przygotowywania tego kultowego dania także współcześnie jest pielęgnowana w wielu domach i przedszkolach. Jak przygotować sentymentalne i rozgrzewające danie dla siebie lub najmłodszych członków rodziny? Podpowiadamy.

Jak przygotować kultową zacierkę na mleku?
Jak przygotować kultową zacierkę na mleku?123RF/PICSEL

Zacierka na mleku - co to jest?

Delikatne i rozpływające się w ustach kluski kojarzą się głównie z daniami serwowanymi dzieciom. Wyjątkowo sentymentalnym daniem, do którego z chęcią wracają także dorośli, jest zacierka. To nic innego jak formowane w dłoniach lub uzyskiwane za pomocą tarki kluski, które triumfy święciły w czasach PRL-u.

Potrawa na bazie mąki, jajek oraz soli gości jednak w polskiej kuchni o wiele dłużej. Pierwsze ślady znajdziemy już w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Przepisu na prosty specjał nie zabrakło także w kultowej książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej - "365 obiadów za pięć złotych". Pierwsze wydanie datowane jest na 1860 rok. Tak o zacierkach pisała kobieta, która nauczyła Polki gotować:

"Zwyczajne zacierki zagniatają się jajkami z wodą, i tak twardo zagniecione ciasto, rwie się w drobne kawałki lub sieka tasakiem i rzuca na wodę lub mléko; w pierwszym razie krasi się masłém lub słoniną".

Jak się robi zacierkę na mleku? Przepis

Składniki na zacierkę na mleku

  • 1 jajko,
  • 5-6 łyżek mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Dodatkowo

  • ¾ l mleka,
  • 2 łyżeczki cukru.
Delikatna zacierka to idealny dodatek do zupy mlecznej i nie tylko
Delikatna zacierka to idealny dodatek do zupy mlecznej i nie tylko123RF/PICSEL

Przygotowanie zacierki na mleku

  1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko i doprawiamy całość solą.
  2. Na początku całość mieszamy za pomocą widelca, a następnie przechodzimy do ręcznego wyrabiania.
  3. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gładkie, elastyczne i zwarte ciasto.
  4. Z tak przygotowanego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, a następnie dodatkowo zacieramy je między kciukiem a palcem wskazującym.
  5. Alternatywna metoda przygotowania zacierki mówi także o starciu ciasta na tarce o średnich oczkach.
  6. Do niewielkiego garnka wlewamy ¾ l mleka, dosypujemy dwie łyżeczki cukru i podgrzewamy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  7. Ile czasu gotować zacierki? Kluseczki wrzucamy do gotującego się mleka i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty.
  8. Po tym czasie przelewamy danie do talerza i podajemy na ciepło. Smacznego!

Do jakiej zupy dodać zacierkę?

Tradycyjnie zacierkę dodaje się do śniadaniowej zupy mlecznej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać domowe kluseczki również w innych potrawach. W prosty sposób zastąpimy zacierką makaron lub ryż w zupie jarzynowej, fasolowej czy pieczarkowej. Podamy je zamiast kaszy, ziemniaków czy kopytek do gulaszu mięsnego lub warzywnego. Zwolennikom słodkości posmakuje także doprawienie zacierki na mleku odrobiną kakao.

Odchudzający koktajl z owocówInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas