Tradycyjne kluski śląskie

Mogą być uzupełnieniem "drugich dań" - wówczas zastępują ziemniaki, albo odrębnym posiłkiem - całkiem pożywnym, jeśli uzupełnimy kluski śląskie o zawiesisty sos, np. myśliwski.

Można je podawać na słodko lub na słono, wedle upodobań
Można je podawać na słodko lub na słono, wedle upodobań123RF/PICSEL

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, lekko studzimy. Rozgniatamy (np. widelcem, ale możemy je rozgnieść przy pomocy specjalnej praski), odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Przestudzone ziemniaki wykładamy na dnie większej miski, uklepujemy dłonią, by wyrównać powierzchnię. Wyjmujemy 1/4 ziemniaczanej masy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajka oraz odłożoną część ziemniaków i sól, zagniatamy całość jak ciasto.

Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki i kształtujemy kulki, w każdej robimy wgłębienie palcem.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum. Wykładamy kluski partiami - każda partia powinna gotować się ok. 15 min., a kluski powinny podwoić objętość. Gotowe wyławiamy przy pomocy łyżki.

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas