Przepis z babcinego zeszytu. Tak zrobisz szare kluski

Jak zrobić dobre szare kluski? Babcine danie wraca do łask
Jak zrobić dobre szare kluski? Babcine danie wraca do łaskMarek BAZAK/East NewsEast News

Szare kluski - przysmak Wielkopolski

Lista zakupów

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania szarych klusek?
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania szarych klusek?123RF/PICSEL
  • 1 kg ziemniaków
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 średnie jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 1 średnia cebula

Przygotowanie szarych klusek

  1. Kilogram sypkich ziemniaków cienko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach lub za pomocą malaksera/maszynki do mielenia z dedykowaną nakładką.
  2. Starte ziemniaki delikatnie odciskamy, przelewając nadmiar zebranej wody do osobnej miseczki. Masa powinna być nadal mokra, ale bez widocznego płynu.
  3. Odciśniętą wodę pozostawiamy w miseczce na 10-15 minut. Po tym czasie na jej dnie osiądzie skrobia, którą dodajemy do ziemniaków.
  4. Tarte ziemniaki z naturalną skrobią wzbogacamy o dodatek 2 niepełnych łyżek mąki ziemniaczanej lub skrobi w proszku.
  5. W kolejnym kroku do reszty składników dodajemy sól, wbijamy jedno jajko i wsypujemy mąkę pszenną.
  6. Gotowa masa ziemniaczana powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Nie może wylewać się z łyżki, jednak nie powinna być także zbyt sztywna.
  7. W dużym garnku nastawiamy wodę, a gdy zacznie się gotować, dosypujemy szczyptę soli. Łyżką stołową nakładamy porcję ciast ziemniaczanego, a następnie przekładamy ją do wrzątku.
  8. Po umieszczeniu partii klusek w wodzie odczekujemy ok. 2 minuty przed pierwszym zamieszaniem. Szare kluski często opadają na dno, dlatego od momentu wypłynięcia dajemy im jeszcze 5 minut gotowania.
  9. Szare kluski wyławiamy na cedzak i pozostawiamy przez chwilę do odcieknięcia nadmiaru wody.
  10. Danie najczęściej podaje się z okrasą na bazie podsmażonego boczku oraz apetycznie zarumienionej cebuli. Można je także udekorować odrobiną pokruszonego białego sera, posiekanym koperkiem lub drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!
Jak zrobić kluski śląskie?Interia KulinariaInteria Kulinaria