Uczta z owocami morza
Przywoła wspomnienia z urlopu albo do niego zachęci. Wypróbuj przepisy z podróży we własnej kuchni!
Hiszpańska paella marinera
Sposób przygotowania
Rozmroź owoce morza. Małże umyj i oczyść z bisiorów (włóknistych nitek). Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj 1 łyżkę masła oraz ryż. Podsmażaj, mieszając, aż stanie się szklisty. Dodaj koncentrat, sól i szafran. Wlej wino, poczekaj aż odparuje i zalej ryż wywarem (zostawiając ok. 200 ml). Pogotuj, a potem zmniejsz ogień, dodaj zielony groszek i gotuj bez mieszania do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby podlej paellę resztą wywaru. Na koniec dodaj owoce morza, przykryj patelnię i duś przez kilka minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.
Tajska zupa
Sposób przygotowania
Zagotuj 2 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć liście limonki, pokrojony imbir oraz rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej. Po chwili wlej mleczko kokosowe. Gdy całość ponownie się zagotuje, dodaj pokrojone cebulę, pomidora oraz grzyby. Po chwili - papryczki chilli i pastę tom yum. Następnie: sos rybny, sok z limonki oraz brązowy cukier. Gotuj 2 minuty i na koniec wrzuć krewetki. Przed podaniem wyjmij trawę cytrynową, liście kaffir i kawałki imbiru. Dodaj posiekaną szalotkę i świeżą kolendrę.
Krewetki z grilla po hawajsku
Sposób przygotowania
Sos sojowy, syrop klonowy, sok z połowy cytryny, papryczkę chillli, szczyptę kurkumy dokładnie wymieszaj i wlej do miski z oczyszczonymi krewetkami. Wstaw całość na 15 minut do lodówki. Następnie krewetki grilluj z obu stron po 2-3 minuty aż się zarumienią. Podawaj posypane świeżą kolendrą i natką pietruszki.