Uczta z owocami morza

Paella
Paella123RF/PICSEL

Hiszpańska paella marinera

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g dowolnych owoców morza (krewetki, małże, kalmary, langustynki)
  • 500 g ryżu do paelli
  • 250 g zielonego groszku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 l wywaru rybnego lub drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta szafranu
  • sól
  • olej, masło
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Zupa tajska
Zupa tajska123RF/PICSEL

Tajska zupa

Składniki

  • 2 szklanki bulionu (rybnego lub drobiowego)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2–3 łyżki pasty tom yum
  • 3–4 świeże papryki chilli
  • ok. 15 dużych krewetek (surowe lub mrożone)
  • 1/2 cebuli
  • 1 szalotka
  • 1 mały pomidor
  • 4 liście limonki kaffir (suszone)
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sproszkowanego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • świeża kolendra opcjonalnie: grzyby słomkowe (do kupienia w sklepach orientalnych)

Sposób przygotowania

Krewetki grillowane
Krewetki grillowane123RF/PICSEL

Krewetki z grilla po hawajsku

Składniki

  • 300 g krewetek
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Show
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?