Reklama

Reklama

Uczta z owocami morza

Przywoła wspomnienia z urlopu albo do niego zachęci. Wypróbuj przepisy z podróży we własnej kuchni!

Hiszpańska paella marinera

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g dowolnych owoców morza (krewetki, małże, kalmary, langustynki)
  • 500 g ryżu do paelli
  • 250 g zielonego groszku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 l wywaru rybnego lub drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta szafranu
  • sól
  • olej, masło
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Rozmroź owoce morza. Małże umyj i oczyść z bisiorów (włóknistych nitek). Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj 1 łyżkę masła oraz ryż. Podsmażaj, mieszając, aż stanie się szklisty. Dodaj koncentrat, sól i szafran. Wlej wino, poczekaj aż odparuje i zalej ryż wywarem (zostawiając ok. 200 ml). Pogotuj, a potem zmniejsz ogień, dodaj zielony groszek i gotuj bez mieszania do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby podlej paellę resztą wywaru. Na koniec dodaj owoce morza, przykryj patelnię i duś przez kilka minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje