Uczta z owocami morza
Przywoła wspomnienia z urlopu albo do niego zachęci. Wypróbuj przepisy z podróży we własnej kuchni!

Hiszpańska paella marinera
Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 500 g dowolnych owoców morza (krewetki, małże, kalmary, langustynki)
- 500 g ryżu do paelli
- 250 g zielonego groszku
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 l wywaru rybnego lub drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta szafranu
- sól
- olej, masło
- 1 cytryna
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Rozmroź owoce morza. Małże umyj i oczyść z bisiorów (włóknistych nitek). Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj 1 łyżkę masła oraz ryż. Podsmażaj, mieszając, aż stanie się szklisty. Dodaj koncentrat, sól i szafran. Wlej wino, poczekaj aż odparuje i zalej ryż wywarem (zostawiając ok. 200 ml). Pogotuj, a potem zmniejsz ogień, dodaj zielony groszek i gotuj bez mieszania do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby podlej paellę resztą wywaru. Na koniec dodaj owoce morza, przykryj patelnię i duś przez kilka minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.

Tajska zupa
Składniki
- 2 szklanki bulionu (rybnego lub drobiowego)
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2–3 łyżki pasty tom yum
- 3–4 świeże papryki chilli
- ok. 15 dużych krewetek (surowe lub mrożone)
- 1/2 cebuli
- 1 szalotka
- 1 mały pomidor
- 4 liście limonki kaffir (suszone)
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 1/2 płaskiej łyżeczki sproszkowanego
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- świeża kolendra opcjonalnie: grzyby słomkowe (do kupienia w sklepach orientalnych)
Sposób przygotowania
Zagotuj 2 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć liście limonki, pokrojony imbir oraz rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej. Po chwili wlej mleczko kokosowe. Gdy całość ponownie się zagotuje, dodaj pokrojone cebulę, pomidora oraz grzyby. Po chwili - papryczki chilli i pastę tom yum. Następnie: sos rybny, sok z limonki oraz brązowy cukier. Gotuj 2 minuty i na koniec wrzuć krewetki. Przed podaniem wyjmij trawę cytrynową, liście kaffir i kawałki imbiru. Dodaj posiekaną szalotkę i świeżą kolendrę.

Krewetki z grilla po hawajsku
Składniki
- 300 g krewetek
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść kolendry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
- 1 szczypta kurkumy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Sos sojowy, syrop klonowy, sok z połowy cytryny, papryczkę chillli, szczyptę kurkumy dokładnie wymieszaj i wlej do miski z oczyszczonymi krewetkami. Wstaw całość na 15 minut do lodówki. Następnie krewetki grilluj z obu stron po 2-3 minuty aż się zarumienią. Podawaj posypane świeżą kolendrą i natką pietruszki.