Warzywa faszerowane
Na dwa pyszne sposoby!
Bataty faszerowane żurawiną i pomidorkami
Składniki:
Danie:
- 4 średnie bataty
- pomarańcza
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- żółte pomidorki
- garść orzeszków ziemnych
- opakowanie rukoli
- 3 łyżki sezamu
Sos:
- łyżka oliwy
- sok z pomarańczy
- sok z cytryny
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól pieprz
Dodatkowo:
- 10 dag parmezanu
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Bataty przekrój na pół. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej bataty i piecz 40 minut. Możesz je lekko posmarować olejem. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, pokrój. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę. Do miski włóż umytą i osuszoną rukolę, pomarańczę, żurawinę, orzeszki i sezam, wymieszaj. Wszystkie składniki sosu wlej do słoiczka, energicznie nim potrząsaj.
2. Z upieczonych batatów łyżeczką wydrąż środki, zostawiając dużo miąższu po bokach. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do przygotowanej sałatki. Nakładaj ją do wydrążonych batatów. Polej całość sosem i posyp startym parmezanem. Podawaj na zimno.
Dyniowe kule
Składniki:
- 2 małe dynie
- pierś z kurczaka
- cebula
- 4 łyżki śmietany
- 20 dag śmietankowego serka topionego
- puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- olej
- 2 garście kiełków z buraka ćwikłowego
- szczypta ostrej czerwonej papryki
- pół łyżeczki rozmarynu
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki i rozmarynem, odstaw do lodówki. Dynie przekrój na pół, wydrąż. Wszystko piecz 20 minut w piekarniku w temperaturze 190°C.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj kurczaka, smaż 10 minut. Dodaj pokrojony serek, śmietanę, szczypiorek, pokrojoną upieczoną dynię, kukurydzę, sól i pieprz. Duś kilka minut. Wydrążone połówki dyń wypełnij sałatką, udekoruj kiełkami buraków. Podawaj jako przystawkę.