Warzywa faszerowane

Na dwa pyszne sposoby!

Dynię nadziewaj dowolnymi owocami i warzywami - zawsze smakuje świetnie!
Dynię nadziewaj dowolnymi owocami i warzywami - zawsze smakuje świetnie!123RF/PICSEL

Bataty faszerowane żurawiną i pomidorkami

Składniki:

Danie:

  • 4 średnie bataty
  • pomarańcza
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • żółte pomidorki
  • garść orzeszków ziemnych
  • opakowanie rukoli
  • 3 łyżki sezamu

Sos:

  • łyżka oliwy
  • sok z pomarańczy
  • sok z cytryny
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • 10 dag parmezanu

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Bataty przekrój na pół. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej bataty i piecz 40 minut. Możesz je lekko posmarować olejem. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, pokrój. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę. Do miski włóż umytą i osuszoną rukolę, pomarańczę, żurawinę, orzeszki i sezam, wymieszaj. Wszystkie składniki sosu wlej do słoiczka, energicznie nim potrząsaj.

2. Z upieczonych batatów łyżeczką wydrąż środki, zostawiając dużo miąższu po bokach. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do przygotowanej sałatki. Nakładaj ją do wydrążonych batatów. Polej całość sosem i posyp startym parmezanem. Podawaj na zimno.

Dyniowe kule

Składniki:

  • 2 małe dynie
  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • 4 łyżki śmietany
  • 20 dag śmietankowego serka topionego
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • olej
  • 2 garście kiełków z buraka ćwikłowego
  • szczypta ostrej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki i rozmarynem, odstaw do lodówki. Dynie przekrój na pół, wydrąż. Wszystko piecz 20 minut w piekarniku w temperaturze 190°C.

2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj kurczaka, smaż 10 minut. Dodaj pokrojony serek, śmietanę, szczypiorek, pokrojoną upieczoną dynię, kukurydzę, sól i pieprz. Duś kilka minut. Wydrążone połówki dyń wypełnij sałatką, udekoruj kiełkami buraków. Podawaj jako przystawkę.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas