Reklama

Reklama

Wypieki z rabarbarem

Takich delicji nigdy dosyć! Im więcej lekko kwaśnego rabarbaru, tym lepiej. Jego delikatnie wytrawny smak idealnie równoważy słodycz ciasta. A chrupiąca posypka pięknie je dekoruje. Zresztą sami spróbujcie!

Ciasto ucierane posypane migdałami

Składniki dla: 24 porcji

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 szkl. cukru
  • 2 kostki (razem 40 dag) masła
  • 60 dag rabarbaru
  • 1 opakowanie (40 dag) mrożonych malin
  • 4 jajka
  • 1/3 szkl. + 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 2 czubate łyżeczki proszku
  • do pieczenia l 10 dag posiekanych
  • migdałów, ew. płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1. Maliny przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarzną i ociekną. W tym czasie w miseczce wymieszaj resztę 1 i 1/3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy oraz 2/3 kostki masła. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną duże grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przykryj i włóż do lodówki. 

2. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałeczki. Podlej je w garnku sokiem jabłkowym. Dodaj 3 łyżki cukru i gotuj 1 minutę. Wymieszaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 1-2 łyżkami zimnej wody. Wlej do rabarbaru. Gotuj dalej 1-2 minuty, mieszając, aż masa zgęstnieje. 

3. Pozostałe masło utrzyj z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Resztę mąki pszennej przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem połącz z pozostałą mąką ziemniaczaną. Porcjami domieszaj do masy maślanej. Całość szybko utrzyj mikserem. 

4. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto ucierane. Rozłóż na nim maliny i rozsmaruj masę rabarbarową. Wierzch posyp kruszonką oraz posiekanymi migdałami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200˚C. Piecz przez 35-40 minut. Ew. udekoruj owocami oraz melisą cytrynową.

Reklama

Placek serowo-owsiany

Składniki dla: 20 porcji

Składniki

  • 2/3 kostki masła
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szkl. cukru
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe
  • 50 dag rabarbaru
  • 1 i 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 25 dag mielonego twarogu
  • po 1/2 szkl. oleju i mleka
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do blachy

Sposób przygotowania

1. Płatki grubo zmiel. Masło zagnieć z płatkami, 1 i 1/3 szkl. mąki oraz 1/2 szkl. cukru na kruszonkę. Włóż ją do lodówki. Rabarbar oczyść, opłucz, potnij. 

2. Twaróg utrzyj z olejem i mlekiem na gładką masę. Dosyp do niej resztę mąki oraz proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier waniliowy i pozostały cukier. Zagnieć ciasto rękoma. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód wylep przygotowanym ciastem. 

3. Na placku rozłóż kawałeczki rabarbaru. Wierzch posyp kruszonką owsianą. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C. Piecz ok. 35 minut. Ew. posyp cukrem pudrem.

Drożdżówka z kokosem

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 3 i 2/3 szkl. mąki tortowej l 5 dag świeżych drożdży
  • po 2/3 szkl. mleka i cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • po 40 dag truskawek i rabarbaru
  • tłuszcz i mąka do przygotowania foremki

Sposób przygotowania

1. Z 2/3 szkl. mąki, 1/4 kostki masła, wiórków i 3 łyżek cukru zagnieć kruszonkę. Włóż ją do lodówki. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Wkrusz drożdże, dodaj 1/4 szkl. mleka i 3 łyżki cukru. Z brzegów dołeczka nasyp trochę mąki. Wymieszaj zaczyn. Odstaw na 15 minut. Podgrzej pozostałe mleko. Kiedy zaczyn wyrośnie, do miseczki wlej mleko. Dodaj resztę cukru, jajka i pozostałe masło, zagnieć. Ciasto odstaw na 45 minut. 

2. Umyj i oczyść truskawki oraz rabarbar. Potnij je na kawałki. Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż ciasto. Ułóż rabarbar i truskawki. Posyp kruszonką. Piecz 45 minut w 180°C.  

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje