Zielone risotto
Wyjątkowo lekkie danie!
Składniki:
- 30 dag zielonych warzyw (fasolka, groszek, szparagi)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, szczypiorek
- 30 dag ryżu
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki masła
- 5 dag parmezanu, olej, sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa oczyść, opłucz lub odcedź z zalewy (jeśli używasz szparagów lub groszku z puszki). Świeże warzywa wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości, odcedź.
2. Cebulę i czosnek obierz, drobno poszatkuj. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zrumień. Dodaj opłukany i osączony na sicie ryż, przesmaż.
3. Wlej wytrawne białe wino, gotuj dopóki alkohol nie odparuje. Ryż zalej gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa (ok. 3 szklanki). Przykryj naczynie. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (15-18 min).
4. Odcedzone zielone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ugotowanego ryżu. Przemieszaj. Dodaj 2 łyżki masła. Risotto dopraw do smaku solą oraz utłuczonym kolorowym pieprzem. Rozłóż na talerze. Opłucz i posiekaj pęczek szczypiorku. Udekoruj każdą porcję. Posyp startym parmezanem.