Ziemniaczane kluseczki

Z ziemniaków można zrobić tysiące dań. Na dzisiejszy obiad polecamy kluseczki. Dzieci przepadają za nimi, zresztą trudno się dziwić, są naprawdę smaczne.

Dzieci przepadają za kluseczkami z ziemniaków.
Dzieci przepadają za kluseczkami z ziemniaków. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dkg surowych ziemniaków (z gatunku żółtych, mięsistych)
  • 20 dkg ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka ziemniaczana
  • bezglutenowy grysik

Sposób przygotowania:

Surowe ziemniaki zmiksować, odcisnąć włożyć do miski i dodać do nich zmiksowane, gotowane ziemniaki. Dolać mleko, sól, pieprz, zmiksować na jednolitą masę, która musi być gęsta, zatem można dodać grysik lub mąkę.

Jeśli będzie za gęsta, dodać mleka. Formować kluseczki, wrzucać na wrzątek, gotować ostrożnie, odcedzić, podawać z różnymi dodatkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas