Ziemniaczane kluseczki
Z ziemniaków można zrobić tysiące dań. Na dzisiejszy obiad polecamy kluseczki. Dzieci przepadają za nimi, zresztą trudno się dziwić, są naprawdę smaczne.
Składniki:
- 40 dkg surowych ziemniaków (z gatunku żółtych, mięsistych)
- 20 dkg ugotowanych ziemniaków
- sól
- 1/2 szklanki mleka
- mąka ziemniaczana
- bezglutenowy grysik
Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki zmiksować, odcisnąć włożyć do miski i dodać do nich zmiksowane, gotowane ziemniaki. Dolać mleko, sól, pieprz, zmiksować na jednolitą masę, która musi być gęsta, zatem można dodać grysik lub mąkę.
Jeśli będzie za gęsta, dodać mleka. Formować kluseczki, wrzucać na wrzątek, gotować ostrożnie, odcedzić, podawać z różnymi dodatkami.