Zmieszaj te trzy składniki i usmaż. Smaczna i błyskawiczna alternatywa krokietów

Święta Bożego Narodzenie bezsprzecznie są wielkim, kulinarnym wydarzeniem. Na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu z uszkami, pierogów z kapustą, śledzi czy krokietów. Czasami jednak warto lekko zmodyfikować przyzwyczajenia. Te błyskawiczne kotleciki ziemniaczane przygotujesz z zaledwie trzech składników. Pokochają je nawet najmłodsze niejadki.

Błyskawiczne kotleciki ziemniaczane przygotujesz z zaledwie trzech składników
Błyskawiczne kotleciki ziemniaczane przygotujesz z zaledwie trzech składników123RF/PICSEL

Ziemniaki cieszą się w polskiej kuchni ogromną popularnością. Często ich jednak nie doceniamy, przygotowując pieczone, gotowane, w formie frytek lub purée. Tymczasem z niewielkim dodatkiem jajek i cebuli stworzymy z nich potrawę, która z powodzeniem zastąpi świąteczne krokiety. Domownicy będą się nimi zajadać.

Błyskawiczne kotleciki z ziemniaków. Przygotuj na wigilię

Warto więc postawić na nie także podczas wigilijnych przygotowań. Szczególnie jeśli czas nas goni i nie mamy chwili, aby przygotować tradycyjne krokiety. Wówczas sięgnijmy po ich błyskawiczną alternatywę - kotleciki z ziemniaków. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do barszczu, a nawet ryby.

Wigilijne kotleciki ziemniaczane. Na stałe zagoszczą w świątecznym menu

Wigilijne kotleciki ziemniaczane przygotujesz z kilku składników
Wigilijne kotleciki ziemniaczane przygotujesz z kilku składników 123RF/PICSEL

Kotleciki z ziemniaków przygotujemy nie tylko szybko, ale również tanio. Potrzebować będziemy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • bułkę tartą
  • olej lub masło klarowane
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie szczypiorek

Kotleciki ziemniaczane - przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. 
  2. Następnie pozostawiamy je do ostygnięcia, gotując w tym czasie jajka. 
  3. Cebulę kroimy na drobną kostkę i smażymy kolejno na złoty kolor. 
  4. Przestudzone ziemniaki i jajka przeciskamy lub ugniatamy na gładką masę. 
  5. Przekładamy do miski, dodając kolejno cebulę, sól, pieprz. 
  6. Dokładnie wyrabiamy. Chcąc urozmaicić nieco farsz możemy dodać pokrojony szczypiorek.
  7. Z masy formujemy kotleciki, które kolejno obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni do momentu, w którym się przyrumienią. 
  8. Gotowe. Domownicy będą zachwyceni!
„Ewa gotuje”: Sernik z brzoskwiniamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas