Reklama

Reklama

Ratatuj na grzance

Bakłażan umyj, pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw na 20 minut, by puścił gorzki sok.

Składniki na 6 porcji:

  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 2 małe cukinie
  • 1 mały bakłażan
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 bułka wrocławska
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:


1. Bakłażan umyj, pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw na 20 minut, by puścił gorzki sok. Papryki oczyść, strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cukinie opłucz, potnij w kostkę. Pomidory umyj, ponakłuwaj w kilku miejscach. Zanurz we wrzącej wodzie. Po chwili wyjmij je, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ grubo pokrój.

Reklama

2. Kostki bakłażana opłucz, osącz. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj papryki, cukinie i bakłażan. Duś 15 minut. Pod koniec dołóż pomidory.

3. Potrawkę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i ziołami. Bułkę pokrój na kromki. Zrumień je w rozgrzanym piekarniku. Ratatuj podawaj na przygotowanych grzankach. Ew. posyp je startym parmezanem i listkami bazylii.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy