Trujące potrawy z grilla. Czego lepiej unikać?

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co nas truje na grillu?
Co nas truje na grillu?Canva ProINTERIA.PL

Zobacz również:

Co nas truje na grillu?
Co nas truje na grillu?123RF/PICSEL

Czego kategorycznie powinno się unikać z grilla?

  • Spalonych potraw, czyli wszystkiego co ma czarną powłokę - chleba, mięsa oraz warzyw (np. kukurydzy).
  • Tłustych produktów mięsnych - poza tym, że same w sobie są niezdrowe, to dodatkowo tłuszcz wydobywający się z nich podczas grillowania powoduje produkcję szkodliwego dymu. Od nadmiaru tłustych potraw grozi też niestrawność.
  • Gotowych produktów na grilla, które często możemy spotkać w supermarketach. Zwykle jest to słabej jakości mięso, już zamarynowane - wystarczy tylko wyłożyć je na ruszt. Na ogół dodatki, które wchodzą w skład takich marynaty nafaszerowane są konserwantami i szkodliwymi substancjami. Dużo zdrowiej jest przyprawić samodzielnie warzywa i chude mięso drobiowe przy pomocy czosnku, oliwy oraz ziół.

Wybór grilla ma znaczenie

„Ewa gotuje”: Szaszłyki gruzińskiePolsat