Żółta papryka w gorczycy

W zalewie z octu winnego.

Składniki na 6 porcji (litrowy słoik):

Reklama

- 1 kg żółtej papryki,
- 6 małych cebulek,
- 80 g świeżego chrzanu,
- 3/4 l białego octu winnego ( 6-procentowego),
- 250 g cukru,
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- łyżeczka gorczycy, sól

Przygotowanie:

Paprykę umyć, przepołowić, wyjąć gniazda nasienne. Osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dość szerokie paski. Chrzan obrać, pociąć na cienkie plasterki. Słoik umyć, wyparzyć, wytrzeć do sucha. Paprykę, cebulki i chrzan układać w słoju w równych warstwach. Do garnka wlać ocet winny, dodać cukier, ziarna pieprzu i gorczycy oraz sól do smaku. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewą zalać paprykę w słoiku. Słój natychmiast dokładnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Po całkowitym ostudzeniu papryka jest gotowa do przechowania.
Czas przygotowania 25 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: słoik | przetwory | papryka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje