Smaki z całego świata na polskim ruszcie. Zabierz gości w grillową podróż!

Materiał na zamówienie marki Sokołów

Kiedy myślimy o grillowaniu, często pierwsze skojarzenia, które przychodzą nam do głowy to polskie potrawy: soczysta karkówka, kiełbaski śląskie, szaszłyki z drobiu. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się nad tym, co na grillach smaży się w innych częściach świata? A gdyby tak wyjść poza granice naszych kulinarnych przyzwyczajeń i odkryć fascynujący świat dań grillowanych z różnych zakątków globu?

Co na grillach smaży się w innych częściach świata?
Co na grillach smaży się w innych częściach świata?Martyna Taras FILMSEE

Wiele kuchni na całym świecie ma swoje unikatowe techniki grillowania oraz wyjątkowe przyprawy i składniki, które nadają potrawom niepowtarzalny smak. Odkrycie ich może być nie tylko kulinarną przygodą, ale także podróżą przez różnorodność kultur i tradycji. Przekraczając granice naszych kulinarnych nawyków, otwieramy się na nowe doznania i poszerzamy horyzonty. Gotowi na dalsze i te bliższe podróże po kuchniach, a właściwie - grillach świata?

Kiełbaski bałkańskie z ziemniakami

Przekraczając granice naszych kulinarnych nawyków, otwieramy się na nowe doznania
Przekraczając granice naszych kulinarnych nawyków, otwieramy się na nowe doznaniamateriały promocyjne

Przygotowanie dwóch porcji kiełbasek bałkańskich zajmie nam zaledwie 20 minut. Potrzebować będziemy 1 kg młodych ziemniaków, sześciu ząbków czosnku w łupinach, dwóch pętek Kiełbasy Bałkańskiej z serii Grill House Sokołowa, 250 g zielonych szparagów, dwóch łyżek nerkowców, 100 g sera bałkańskiego, oliwy, łyżeczki suszonego i gałązki świeżego rozmarynu, soli himalajskiej i cukru.

Oliwę wlewamy do płaskiego pudełka, wsypujemy suszony rozmaryn i sól. Wgniatamy tam również ząbki czosnku. Kiełbaski nacinamy ukośnie ostrym nożem przez całą ich długość, co około 2 mm. Następnie wsadzamy je do pudełka z oliwą i odstawiamy na trzy godziny do lodówki.

Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie co około 2 mm robimy nacięcia. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu przez około 25 minut.

Ser bałkański kroimy w malutką kosteczkę. Nerkowce drobno siekamy, prażymy, aż się przyrumienią na suchej patelni, następnie wlewamy dwie łyżki oliwy, oprószamy solą i smażymy jeszcze przez około 15 sekund.

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 minut, odcedzamy i wkładamy na talerze, polewając oliwą z nerkowcami i posypując kosteczkami sera bałkańskiego. Obok układamy ziemniaki udekorowane świeżym rozmarynem oraz Kiełbaski Bałkańskie.

Po upływie trzech godzin kiełbaski wrzucamy na dobrze rozgrzanego grilla. Pieczemy z obydwu stron, aż się zarumienią.

Szparagi, ziemniaki i kiełbaski układamy na talerzach i przyozdabiamy świeżym rozmarynem.

Sałatka tajska z grillowaną wołowiną

Stek kroimy w plastry w poprzek włókien i układamy na sałatce
Stek kroimy w plastry w poprzek włókien i układamy na sałatcemateriały promocyjne

Do przyrządzenia tego tajskiego dania potrzebować będziemy: dwóch steków wołowych z serii Uczta Qulinarna od Sokołowa, marchewki, gruszki, mango oraz awokado, 100 g pomidorków koktajlowych, jednej małej papryczki chilli, a także 150 g roszponki, pół pęczka kolendry, kilka łyżek gotowego sosu winegret, łyżki czarnego sezamu do dekoracji oraz soli i pieprzu.

Papryczkę chilli drobno siekamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, następnie obkładamy posiekaną papryczką i odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Po tym czasie wołowinę kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie, grillujemy 3-4 minuty z obydwu stron. Odkładamy na kilka minut na bok.

W tym czasie marchewkę, gruszkę, mango oraz awokado obieramy i kroimy w paski. Mieszamy z roszponką, kolendrą i przekrojonymi na pół pomidorkami. Stek kroimy w plastry w poprzek włókien i układamy na sałatce. Polewamy całość sosem winegret i posypujemy ziarenkami czarnego sezamu.

Souvlaki z sałatką grecką i sosem czosnkowym

Souvlaki to popularny przysmak w Grecji
Souvlaki to popularny przysmak w GrecjiMartyna Taras FILMSEE

Przygotowujemy 400 g karkówki wieprzowej od Sokołowa, trzy łyżki soku z cytryny, jedną cebulę, trzy papryki, jednego pomidora, jednego ogórka, a także 10 oliwek, 50 ml oliwy extra virgin, opakowanie sera feta, jedną pitę, 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego, dwa ząbki czosnku i pół pęczka koperku. Do tego potrzebować będziemy przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii i tymianku oraz długich wykałaczek.

Do miski wciskamy sok z cytryny, dodajemy pieprz i sól. Karkówkę kroimy w 3 cm kostkę i wrzucamy do miski, marynujemy mięso przez godzinę.

Wiele kuchni na całym świecie ma swoje unikatowe techniki grillowania
Wiele kuchni na całym świecie ma swoje unikatowe techniki grillowaniaMartyna Taras FILMSEE

W tym czasie przygotowujemy sałatkę grecką. Myjemy warzywa. Ogórka, fetę, paprykę, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy oliwki, oliwę i przyprawy. Mieszamy całość. Przyrządzamy również sos czosnkowy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem greckim, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.

Wykałaczki nacieramy oliwą i nabijamy zamarynowane mięso. Układamy szaszłyki na dobrze rozgrzanym ruszcie. Pieczemy po 10 minut z każdej strony, aż mięso zbrązowieje.

Sokołów
Sokołówmateriały promocyjne

Materiał na zamówienie marki Sokołów

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas