Świętowanie nie kończy się na wigilii. Przygotuj wyjątkowe świąteczne śniadanie

Poranek 25 grudnia to moment, gdy najtrudniejszy etap przygotowań do świąt jest już za nami. Na stole zapewne wciąż znajdują się świąteczne dekoracje i migoczące światełka, a bliscy odsypiają wczorajszą kolację. Obudziłeś się wcześniej? Warto przygotować dla bliskich coś wyjątkowego do jedzenia. W końcu wigilijne śniadanie to, podobnie jak poprzedni wieczór, okazja do cieszenia się bliskością rodziny i świątecznym nastrojem.

Wigilijne śniadanie to, podobnie jak poprzedni wieczór, okazja do cieszenia się bliskością rodziny
Wigilijne śniadanie to, podobnie jak poprzedni wieczór, okazja do cieszenia się bliskością rodzinyMartyna Taras FILMSEE

Artykuł z ekspozycją partnera

Wiele rodzin rozpoczyna pierwszy dzień świąt wspólnym późnym śniadaniem. Po przysmakach z wigilijnej uczty warto zadbać o to, by i o poranku na talerzach zawitały wyjątkowe dania.

Placuszki z kiszoną kapustą

Nie wykorzystałeś całej kapusty do wigilijnych dań? Nic straconego, świetnie sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Warto podać ją w nietypowej odsłonie i przyrządzić z niej... placuszki. Dodatek boczku oraz bakalii podkreśli ich wyjątkowy smak.

Do ich przygotowania potrzebować będziemy trzech jajek, serka homogenizowanego naturalnego (ok. 150 g), mąki pszennej (ok. 85 g), a także przypraw: kurkumy i mielonych płatków chili (po łyżeczce) oraz szczypty proszku do pieczenia i odrobiny soli. Składniki mieszamy mikserem w misce, a następnie dodajemy bakalie (po dwie łyżki migdałów oraz suszonej żurawiny, kilka suszonych moreli), szklankę kiszonej kapusty, pokrojoną w paski cebulę oraz boczek wędzony surowy Sokołów. Całość mieszamy łyżką, a następnie porcje ciasta smażymy na rozgrzanej patelni. Placki są gotowe, gdy z obu stron będą przysmażone na złoto.

Możemy je podawać posypane bakaliami oraz z porcją serka kanapkowego lub śmietaną.

Wędliny podane inaczej

Deska mięs to sposób na efektowne podanie wędlin - zachwyci naszych gości zarówno smakiem, jak i wyglądem. Aby stworzyć doskonałą deskę mięsną, można wybrać różnego rodzaju wędliny, takie jak kiełbasy, szynki, kabanosy czy chipsy salami. Wszystkie produkty znajdziemy w ofercie Sokołów. Warto ułożyć je na desce w kształt nawiązujący do świąt, np. choinkę. Ważne jest również dobranie odpowiednich dodatków, takich jak świeże chrupiące pieczywo, paluszki grissini, oliwki czy pokrojone pomidorki koktajlowe. Znakomity smak deski mięsnej podkreślają również różnego rodzaju dodatki jak musztarda czy sos tatarski.

Alternatywną propozycją dla dzieci są... Kanapki ze świątecznymi postaciami. Na przekrojonej bułce możemy położyć plaster wędliny, a na niej ułożyć bałwanka z mozzarelli. Ozdabiamy go kapeluszem z plasterków salami, a ręce robimy z pokrojonego drobno kabanosa. Tak przygotowane kanapki z pewnością zachęcą najmłodszych do jedzenia!

Pasztet w nietypowej odsłonie

Pasztet na śniadanie? Jak najbardziej, ale w święta postarajmy się zaskoczyć rodzinę i przygotujmy... drożdżowy chlebek z pasztetem. Jego przyrządzenie jest dość proste.

Do szerokiej miski wsypujemy 400g mąki, po dwie łyżeczki drożdży i cukru, szczyptę soli. Następnie wlewamy 200g wody oraz łyżkę oliwy. Całość wyrabiamy do momentu, w którym ciasto będzie elastyczne. Następnie pozwalamy mu wyrosnąć pod ściereczką przez około godzinę. Tuż przed upływem tego czasu przygotowujemy nadzienie. W miseczce mieszamy ze sobą pasztet, serek śmietankowy, a także garść posiekanych orzechów włoskich oraz żurawiny.

CB_sokołów_12.2023
CB_sokołów_12.2023.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy nie grubiej niż 1 cm, smarujemy przygotowanym nadzieniem, a następnie zwijamy w rulon. Odkrawamy niewielkie kawałki (ok. 5 cm grubości) i układamy je w tortownicy (lub innym naczyniu żaroodpornym lub formie na ciasto). Przed pieczeniem należy zostawić jeszcze całość na 30 minut. Następnie pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sałatka z szynką, porem, jabłkiem i kukurydzą - coś zdrowego po wigilijnym łakomstwie

Wigilia to czas, kiedy pozwalamy sobie na więcej kalorii i chętniej sięgamy po ciasta. Świąteczne śniadanie wydaje się więc świetnym momentem, by zaserwować naszemu organizmowi coś zdrowszego. A czy może być coś lepszego niż sałatka? Wszak to prawdziwa witaminowa bomba, a do jej przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników, które zapewne i tak znajdziemy w lodówce - obędzie się więc bez kolejnych zakupów.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, które następnie (wraz z szynką, jabłkiem i porem) kroimy w drobne kosteczki. W misce mieszamy majonez i 18-proc. śmietanę oraz dodajemy puszkę kukurydzy, szczyptę pieprzu, soli i łyżkę soku z cytryny. I... to wszystko. Czas zasiąść do świątecznego śniadania i cieszyć się wspólnie spędzanymi chwilami z rodziną i najbliższymi.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas