Wszyscy wiemy, że wzmocnić może je mleko, ale... nie przypuszczamy, jak wiele innych produktów działa jeszcze korzystniej!
Cykoria
To gorzkie warzywko może sprawić, że znacznie lepiej przyswoimy zjedzony razem z mlekiem lub jogurtem wapń. W efekcie większa ilość minerału trafi do kości. Wszystko to zasługa tzw. inuliny. Najlepiej więc jadać cykorię polaną jogurtem naturalnym lub popijać ją zsiadłym mlekiem albo kefirem.
Natka
Ukryte w zielonych listkach zasoby witaminy C mogą nas uchronić przed utratą gęstości kości, np. w okresie menopauzy. Witamina C nasila tzw. kościotworzenie, dojrzewanie komórek kostnych i mineralizację kości. Jest też niezbędna do wytwarzania kolagenu w mięśniach.
Soja
Jest skarbnicą białka - idealną, gdy musimy lub chcemy ograniczyć ilość mięsa w diecie. Korzystne jest też to, że sojowe białko nie sprzyja utracie wapnia (w przeciwieństwie do zwierzęcego jedzonego w dużej ilości).
Woda
Gdy jest wysokozmineralizowana, może nam dostarczyć tyle samo wapnia, co mleko. To ratunek dla osób, które nie tolerują laktozy. Uwaga: aby woda miała takie działanie, musi zawierać 150 mg wapnia w 1 l (informacji szukaj na opakowaniu).
Śledzie
To doskonale, że są wigilijnym przysmakiem, a jeszcze lepiej, gdyby stały się całorocznym... Są jednym z najlepszych źródeł witaminy D potrzebnej m.in. do odbudowy kości.
Śliwki
Zgodnie z wynikami amerykańskich badań, wystarczy każdego dnia zjadać porcję suszonych śliwek (5-6 sztuk), by znacznie obniżyć ryzyko osteoporozy w okresie menopauzy.