Reklama

Beta-karoten - prowitamina, o której warto pamiętać latem

Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie marchewki lub picie soku marchewkowego poprawia koloryt skóry - wskazuje Agnieszka Piskała, ekspert ds. żywienia. Jednak beta-karoten ma jeszcze szereg innych właściwości i jest istotnym składnikiem odżywczym.

- Beta-karoten to czerwony, żółty lub pomarańczowy barwnik, który naturalnie występuje w produktach roślinnych o takich samych kolorach, czyli w marchewce, papryce, morelach, brzoskwiniach, pomarańczach czy dyni. W organizmie człowieka jest on przekształcany w witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Beta-karoten jest więc pro-witaminą, która pod wpływem odpowiednich reakcji, może stać się istotnym dla organizmu składnikiem odżywczym - wyjaśnia Agnieszka Piskała, ekspert ds. żywienia.

Poza oczywistym i widocznym wpływem beta-karotenu na naszą skórę - nadawanie jej pięknego brzoskwiniowego koloru - beta-karoten powoduje również, że skóra jest bardziej odporna na negatywne działanie zbyt dużej ilości promieni UV.

Reklama

- Dostarczanie beta-karotenu od wewnątrz, chroni skórę przed negatywnym działaniem słońca m.in. neutralizując działanie destrukcyjnych wolnych rodników, które mogą przyspieszać procesy starzenia skóry. Spożywanie w okresie silnego nasłonecznienia produktów bogatych w beta-karoten zabezpiecza skórę również przed plamami i przebarwieniami, które w naturalny sposób powstają w wyniku zmian melanocytów - wyjaśnia ekspert.

Jak dodaje, aby jednak beta-karoten mógł być wykorzystany przez organizm człowieka, produkty bogate w tę prowitaminę powinny być spożywane w "towarzystwie" tłuszczy. Jeśli więc przygotowujemy surówkę z marchewki warto do niej dodać niewielką ilość śmietany lub jogurtu, do zupy dyniowej możemy dodać łyżkę oleju z pestek dyni, a pieczona lub grillowana papryka świetnie się komponuje z niewielką ilością oliwy z oliwek.

- Zaletą beta-karotenu naturalnie pochodzącego z żywności jest to, że nie można go przedawkować. Organizm jest w stanie przetworzyć go w witaminę A tylko w takich ilościach, w jakich go potrzebuje, aby wspomóc odporność, poprawić procesy widzenia, czy zadbać o prawidłową strukturę włosów i paznokci. Nie ma więc obawy, że nadmierne spożycie warzyw i owoców bogatych w ten składnik spowoduje uszczerbek na naszym zdrowiu" - informuje Piskała.

Podkreśla również, że beta-karoten to bardzo silny antyoksydant, którego regularne spożywanie może wspomóc organizm w zabezpieczeniu go przed rozwojem niebezpiecznego nowotworu skóry, jakim jest czerniak. Spożywanie beta-karotenu powinno być jednak wsparte zewnętrzną ochroną skóry, również preparatami z jego wysoką zawartością np. olejkiem marchewkowym. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy