Reklama

Reklama

Cała prawda o serkach dla dzieci

Już w drugim półroczu życia maluszek może spróbować różnych produktów mlecznych. Jakie są ich zalety i co warto wybierać? Oto nasze podpowiedzi.

Mleko i jego przetwory są ważnymi składnikami diety małego dziecka. Dostarczają rozwijającemu się organizmowi niezbędnych składników odżywczych w tym - budulcowych. W pierwszych miesiącach życia maleństwo otrzymuje wyłącznie mleko mamy lub modyfikowane.

Reklama

Jednak na etapie rozszerzania diety, po 7. miesiącu w jego menu powinny się pojawić m.in. przetwory mleczne (masło, jogurty, maślanka, kefir oraz sery twarogowe). Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty dostępne na rynku nadają się dla maluchów. Na sklepowych półkach możesz znaleźć sporo artykułów spożywczych, które ze względu na swój skład, nie są polecane dla dzieci poniżej 3. roku życia.

Radzimy więc, jakich informacji należy szukać na opakowaniu wyrobu. Wyjaśniamy również, jakie korzyści płyną z podawania dziecku odpowiedniej jakości produktów mlecznych.

Te przeznaczone dla najmłodszych są najlepsze

Malcowi, który wkracza w etap rozszerzania diety, można podawać np. naturalne twarożki i jogurty. Jednak zawsze trzeba zwracać uwagę na ich skład. Nie powinny bowiem zawierać sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów.

Sporym ułatwieniem jest sięganie po serki, które są stworzone specjalnie z myślą o maluchach. Zwykle mają one odpowiednie zalecenie wiekowe np. "po 10. miesiącu". Żywność dla dzieci poniżej 3. roku życia to tzw. produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Spełniają one bardzo rygorystyczne normy dotyczące jakości składników oraz warunków produkcji. Kupując je, możesz mieć pewność, że są bezpieczne dla twojego dziecka.

Ważne! Potwierdzeniem jakości jest informacja na opakowaniu, że produkt uzyskał pozytywną opinię np. Instytutu Matki i Dziecka, Centrum Zdrowia Dziecka lub innej tego typu jednostki. Przed zakupem warto więc przeczytać informacje umieszczone na etykiecie serka czy jogurtu.

Mają składniki wspomagające rozwój malucha

Przetwory mleczne zawierają wapń oraz witaminę D, która ułatwia wchłanianie tego pierwiastka. Są też źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dlatego powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie malucha. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że polskie dzieci jedzą za mało produktów bogatych w wapń oraz witaminę D. Tymczasem składniki te są niezbędne organizmowi, m.in. dla wzmocnienia zębów oraz kości.

Ważne! Dbaj, aby po 10. miesiącu życia maluszek codziennie otrzymywał 2-3 porcje przetworów mlecznych. Powinny to być 2 porcje mleka i np. kubeczek serka dla dzieci lub jogurtu.

Świetnie urozmaicają dietę smyka


Jedzenie posiłków o różnorodnych smakach i konsystencjach pomaga w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Są one ważne dla dalszego rozwoju malucha.

Jeśli szkrab nabędzie je już we wczesnym dzieciństwie, w przyszłości będzie miał szansę uniknięcia chorób cywilizacyjnych związanych z niewłaściwym odżywianiem, m.in. otyłości oraz cukrzycy. Pierwsze lata życia mają ogromny wpływ na zdrowie i rozwój malucha. A dobrze skomponowana dieta odgrywa tu kluczową rolę.

Ważne! Staraj się podawać dziecku dobrze zbilansowane i ciekawie podane posiłki. Na bazie serków i innych produktów mlecznych możesz przygotować maluszkowi rozmaite dania i desery. Świetnie komponują się one np. z sezonowymi owocami (świeżymi lub mrożonymi). Różnego rodzaju serki możesz również podawać z pieczywem lub użyć ich jako nadzienia np. do naleśników.

Sprawdzają się, gdy szkrab nie chce pić mleka

Kubeczek serka, kefiru czy jogurtu ma tyle samo wapnia, co szklanka mleka. Dlatego warto je proponować maluszkowi, któremu zdarza się grymasić na widok mleka. Niektóre dzieci nie przepadają za smakiem mleka lub źle je tolerują. Takim maluchom warto przemycać je w postaci różnych przetworów mlecznych. Są one równie wartościowe, jednak mogą inaczej smakować. Mają też inną konsystencję.

Małe dzieci zazwyczaj szybko przekonują się do aksamitnych i delikatnych w smaku serków czy jogurtów. Warto wiedzieć, że produkty z tej grupy mają jeszcze jedną zaletę - zawierają mniej laktozy (jest to cukier mleczny, który niekiedy bywa przyczyną różnych dolegliwości ze strony brzuszka).

Ważne! Przetwory mleczne nie są polecane maluchom, które mają rozpoznane uczulenie na białka mleka krowiego. W przypadku dzieci, które cierpią na alergie pokarmowe, rozszerzanie diety należy wcześniej skonsultować z lekarzem, który opiekuje się maluszkiem.

Ważne wskazówki

● Zawsze sprawdzaj skład produktu. Przed zakupem upewnij się, że wyrób jest przeznaczony dla dzieci do 3 lat. Taka informacja powinna się znajdować na jego etykiecie.

● Przechowuj zgodnie z sugestiami producenta. Większość przetworów mlecznych trzeba przechowywać w lodówce. Inaczej stracą świeżość i nie będą się nadawały dla malca.

● Nie podgrzewaj przed podaniem. Serki czy jogurty zwykle zawierają żywe kultury pożytecznych bakterii, które giną powyżej 37ºC. Jeśli chcesz, by posiłek się nieco ogrzał, potrzymaj go ok. 30 min. w temperaturze pokojowej.


Konsultacja: Małgorzata Więch, specjalista w zakresie żywienia dzieci z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Tekst: Patrycja Nowakowska

Dowiedz się więcej na temat: serki dla dzieci

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje