Reklama

Cenne orzechy

Wszystkie odmiany orzechów są cenne dla naszego zdrowia. Najlepiej sięgać jednak po nerkowce.

Najbardziej popularne w Polsce są orzechy włoskie, rosnące od wieków na terenie naszego kraju, a także orzechy laskowe. Od zawsze dodawano je do tradycyjnych wypieków oraz deserów.

W ostatnich latach funkcja orzechów nieco się zmieniła, przestały być traktowane jako zwykłe bakalie, a stały się uzupełnieniem diety świadomych osób, dbających o zdrowie i wysoką wartość swoich posiłków. I słusznie, orzechy nie tylko poprawiają kondycję, ale i samopoczucie.

Zawierają białko, witaminy A, D i E  oraz wiele cennych składników jak wapń, fosfor, żelazo, potas czy sód. Pomimo wysokiej kaloryczności naprawdę warto docenić tłuszcze zawarte w orzechach, które tę kaloryczność powodują.

Reklama

Najcenniejsze orzechy nerkowca

Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a zawartość kwasu gamma-linolenowego chroni układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Jednym z rodzajów orzechów, święcących w ostatnim czasie triumfy, są orzechy nerkowca. Tak naprawdę ich nasiona pochodzą z tropikalnego drzewa o nazwie Nanercz Zachodni i są bliskimi krewnymi mango i pistacji.

Początkowo drzewa nerkowca hodowane były ze względu na drogocenne drewno, z czasem dopiero doceniono ich smaczne nasiona. Zawierają one co prawda znaczne ilości tłuszczów, ale są to tłuszcze bardzo pożądane przez organizm człowieka, są zdrowe i nie tuczą, więc bez obaw można, a nawet powinno się je spożywać nawet codziennie.

Orzechy nerkowca zawierają też przeciwutleniacze, które odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce antynowotworowej, a także magnez, wpływający korzystnie na kondycję psychiczną i regulujący pracę mięśni. Orzechy nerkowa posiadają wielu zwolenników, ze względu na swój lekko słodkawy, maślany smak.

Często można spotkać się z określeniem, iż są to najsmaczniejsze orzechy świata. Są wyjątkowo miękkie, dlatego stanowią doskonałą przekąską nawet dla tych, którzy już dawno odmawiali sobie chrupania orzechów przez tzw. "słabe zęby".

Orzechy nerkowca świetnie sprawdzą się jako dodatek do musli, jogurtu czy porannej owsianki, ale także do dań głównych, makaronów, zapiekanek i wszelkich deserów. 

Garść orzechów nerkowca może stać się samodzielnym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem.   

Na stałe w diecie

Warto zaprzyjaźnić się na stałe z orzechami nerkowca. Są one coraz lepiej dostępne, więc nie ma szczególnego kłopotu z nabyciem tej zdrowej orzechowej przekąski. 

- Orzechy nerkowca w całości można kupić zarówno na wagę, jak i oczywiście w przeróżnych opakowaniach. Nowością na rynku jest czyste, naturalne masło orzechowe z nerkowców - wymienia Ewa Janicka technolog żywności z firmy Pramvika.

- Kupując orzechy luzem warto sprawdzić, czy nie mają żadnych nalotów, nie są zjełczałe, zwietrzałe lub przebarwione. Natomiast decydując się na produkty pochodne, np. masła orzechowe, należy wybierać tylko te, które nie zawierają konserwantów oraz innych sztucznych dodatków. Tylko wtedy można mieć pewność, że produkt jest pełnowartościowy, a walorami odżywczymi dorównuje świeżym nasionom - dodaje Janicka.            

30 g orzechów nerkowca pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na fosfor. Jego niedobór prowadzi do poważnych zaburzeń pracy serca i nerek. Dlatego bardzo ważne jest, aby nie spożywać ich tylko okazjonalnie, ale uczynić z nich stały składnik diety, która pozwoli cieszyć się nie tylko dobrym zdrowiem, ale też świetnym humorem i fantastyczną kondycją przez lata.  

INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy