Reklama

Reklama

Cukinia: Już od szóstego miesiąca życia

Odkwasza i wspiera redukcję wagi 

Reklama

Obfitość wartości odżywczych i niska kaloryczność czynią z cukinii produkt idealny dla osób redukujących wagę. One muszą szczególnie dbać o wartościowy pokarm. Warzywo jest lekkostrawne, a zawarty w nim potas zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Jak większość warzyw cukinia ma odczyn alkaliczny i sprzyja równowadze kwasowo-zasadowej organizmu, która jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Mimo znikomej zawartości błonnika cukinia ma korzystny wpływ na procesy trawienne. Przyspiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.

W diecie antynowotworowej

Cukinia znalazła się obok pomidorów, czosnku czy czarnej porzeczki na liście produktów rekomendowanych w profilaktyce chorób nowotworowych. Naukowcy są zgodni, że produkty te zmniejszają ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego (w tym żołądka, trzustki, jelita grubego i jamy ustnej). Warzywo powinni włączyć do jadłospisu borykający się ze zgagą i wrzodami żołądka. Jest też polecane diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny.

Dla zdrowia oczu

Cukinię warto docenić również ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny - barwników roślinnych które chronią siatkówkę oka, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, choroby, która może doprowadzić nawet do ślepoty.

Ewa Koza, mamsmak.com  


Dowiedz się więcej na temat: cukinia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje