Reklama

Dieta łagodząca objawy Hashimoto

Sucha skóra, zaparcia, wysoki cholesterol, ogólne zmęczenie – to tylko niektóre objawy tej dolegliwości atakującej tarczycę. Leczy się ją farmakologiczne, ale wiele zdziałać może też jedzenie.

Korzystne składniki odżywcze

Witamina D3

Tak działa: Zmniejsza ryzyko wystąpienia Hashimoto i innych schorzeń tarczycy.

Źródła: łosoś, tuńczyk, mleko, jaja i... spacery (słońce wytwarza witaminę D).

Zalecana dawka: 400 IU (jednostek międzynarodowych) na dobę. Zapewni ją, np.: 20 dag świeżej makreli (i codzienne półgodzinne spacery).

Jod

Tak działa: Utrzymuje stężenie TSH na właściwym poziomie (niedobór jodu wywołuje wzrost stężenia hormonu i powiększenie gruczołu tarczowego).

Źródła: owoce morza, sól kuchenna, dorsz, mintaj, makrela, sardynki, tuńczyk, groch, szpinak.

Reklama

Zalecana dawka: 150 mikrogramów jodu na dobę. Zapewni ją, np.: 13-14 dag świeżego dorsza, 15 dag mintaja.

Cynk

Tak działa: Wspomaga produkcję hormonów tarczycy.

Źródła: owoce morza, wołowina, kurczak, soczewica, fasola biała i czerwona, pestki dyni, kasza gryczana, migdały, kakao, mleko (bez laktozy).

Zalecana dawka: 10 mg (miligramów) cynku na dzień. Zapewni ją, np.: 10 dag kaszy gryczanej + 10 dag wołowiny + 3,5 dag (3,5 łyżki) pestek dyni.

Witamina B12

Tak działa: Zapobiega rozdrażnieniu i depresji; bierze udział w przemianach tłuszczowych, białkowych i węglowodanowych. Osoby z chorobą Hashimoto mają niedobory tej witaminy, bo jej nie przyswajają. Powinny uzupełniać jej braki.

Źródła: wołowina, cielęcina, mleko sojowe, tofu, orzeszki ziemne.

Zalecana dawka: 2,4 mikrogramów na dobę. Zapewni ją, np.: 17 dag wołowiny lub cielęciny.

Selen

Tak działa: Bierze udział w regulowaniu na właściwym poziomie hormonów tarczycy T4 i T3; wykazuje działanie przeciwzapalne, wzmacnia odporność.

Źródła: jajka, tuńczyk, sardynki, soja, orzeszki ziemne.

Zalecana dawka: 75-200 μg (mikrogramów) na dzień. Zapewnią ją, np.: 2 jajka plus 10 dag tuńczyka.

Wskazówki

Zapewniaj tarczycy jod, selen, cynk, witaminy.

Wybieraj nabiał bez laktozy (przy Hashimoto może być jej nietolerancja).

Gotuj warzywa kapustne bez przykrycia: to pozbawia je szkodliwych dla tarczycy substancji.

Nie rezygnuj ze strączków, gdy choroba jest stabilna, bo są w nich minerały.

Stosuj 3-godz. przerwy między posiłkiem a lekiem (lek lepiej się wchłonie).

Te produkty są niewskazane!

Ogranicz: brukselkę, kalafior, jarmuż, gorczycę, brokuły, bo zawierają goitrogeny - substancje wolotwórcze, które mogą hamować syntezę hormonów tarczycy; słodycze, bo szybko podnoszą poziom cukru we krwi (a w Hashimoto pojawia się insulinooporność i ryzyko cukrzycy oraz problemy z wagą); produkty przetworzone, np. fast-food, czy produkty instant, bo sprzyjają stanom zapalnym; paprykę, pomidory, ziemniaki, bakłażany, jeśli po ich zjedzeniu dokucza ci zgaga, uczucie ciężkości.

Napoje bezpieczne i... odradzane

Jak najczęściej pij niegazowaną wodę z niską zawartością sodu (od 5-20 mg na litr). Wybieraj taką, która wzbogacona jest jodem, magnezem, selenem, cynkiem (sprawdzaj skład wody na etykiecie). Nie popijaj leków sokiem grejpfrutowym i z buraka, bo zaburzają ich wchłanianie. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy