Dieta łagodząca objawy Hashimoto
Sucha skóra, zaparcia, wysoki cholesterol, ogólne zmęczenie – to tylko niektóre objawy tej dolegliwości atakującej tarczycę. Leczy się ją farmakologiczne, ale wiele zdziałać może też jedzenie.
Korzystne składniki odżywcze
Witamina D3
Tak działa: Zmniejsza ryzyko wystąpienia Hashimoto i innych schorzeń tarczycy.
Źródła: łosoś, tuńczyk, mleko, jaja i... spacery (słońce wytwarza witaminę D).
Zalecana dawka: 400 IU (jednostek międzynarodowych) na dobę. Zapewni ją, np.: 20 dag świeżej makreli (i codzienne półgodzinne spacery).
Jod
Tak działa: Utrzymuje stężenie TSH na właściwym poziomie (niedobór jodu wywołuje wzrost stężenia hormonu i powiększenie gruczołu tarczowego).
Źródła: owoce morza, sól kuchenna, dorsz, mintaj, makrela, sardynki, tuńczyk, groch, szpinak.
Zalecana dawka: 150 mikrogramów jodu na dobę. Zapewni ją, np.: 13-14 dag świeżego dorsza, 15 dag mintaja.
Cynk
Tak działa: Wspomaga produkcję hormonów tarczycy.
Źródła: owoce morza, wołowina, kurczak, soczewica, fasola biała i czerwona, pestki dyni, kasza gryczana, migdały, kakao, mleko (bez laktozy).
Zalecana dawka: 10 mg (miligramów) cynku na dzień. Zapewni ją, np.: 10 dag kaszy gryczanej + 10 dag wołowiny + 3,5 dag (3,5 łyżki) pestek dyni.
Witamina B12
Tak działa: Zapobiega rozdrażnieniu i depresji; bierze udział w przemianach tłuszczowych, białkowych i węglowodanowych. Osoby z chorobą Hashimoto mają niedobory tej witaminy, bo jej nie przyswajają. Powinny uzupełniać jej braki.
Źródła: wołowina, cielęcina, mleko sojowe, tofu, orzeszki ziemne.
Zalecana dawka: 2,4 mikrogramów na dobę. Zapewni ją, np.: 17 dag wołowiny lub cielęciny.
Selen
Tak działa: Bierze udział w regulowaniu na właściwym poziomie hormonów tarczycy T4 i T3; wykazuje działanie przeciwzapalne, wzmacnia odporność.
Źródła: jajka, tuńczyk, sardynki, soja, orzeszki ziemne.
Zalecana dawka: 75-200 μg (mikrogramów) na dzień. Zapewnią ją, np.: 2 jajka plus 10 dag tuńczyka.
Wskazówki
Zapewniaj tarczycy jod, selen, cynk, witaminy.
Wybieraj nabiał bez laktozy (przy Hashimoto może być jej nietolerancja).
Gotuj warzywa kapustne bez przykrycia: to pozbawia je szkodliwych dla tarczycy substancji.
Nie rezygnuj ze strączków, gdy choroba jest stabilna, bo są w nich minerały.
Stosuj 3-godz. przerwy między posiłkiem a lekiem (lek lepiej się wchłonie).
Te produkty są niewskazane!
Ogranicz: brukselkę, kalafior, jarmuż, gorczycę, brokuły, bo zawierają goitrogeny - substancje wolotwórcze, które mogą hamować syntezę hormonów tarczycy; słodycze, bo szybko podnoszą poziom cukru we krwi (a w Hashimoto pojawia się insulinooporność i ryzyko cukrzycy oraz problemy z wagą); produkty przetworzone, np. fast-food, czy produkty instant, bo sprzyjają stanom zapalnym; paprykę, pomidory, ziemniaki, bakłażany, jeśli po ich zjedzeniu dokucza ci zgaga, uczucie ciężkości.
Napoje bezpieczne i... odradzane
Jak najczęściej pij niegazowaną wodę z niską zawartością sodu (od 5-20 mg na litr). Wybieraj taką, która wzbogacona jest jodem, magnezem, selenem, cynkiem (sprawdzaj skład wody na etykiecie). Nie popijaj leków sokiem grejpfrutowym i z buraka, bo zaburzają ich wchłanianie.