Dieta na głębszy oddech
Ataki duszności można znacznie złagodzić, jedząc popularne i niedrogie produkty.
Najlepsze w diecie
Warzywa i owoce z dużą ilością witaminy C: porzeczki, cytrusy, papryka, kapusta, ziemniaki. Zawierają bioflawonoidy działające przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Kilka porcji dziennie. 2
Tłuste ryby morskie zawierają kwasy omega-3 hamujące działanie substancji, które wywołują stan zapalny i skurcz oskrzeli. Jedz 3-4 razy w tygodniu.
Mocna czarna kawa, chili i czosnek doraźnie zadziałają na rozszerzenie oskrzeli.
Uwaga: alergeny krzyżują się. Uczuleni na brzozę, olchę, leszczynę rezygnują m.in. z marchwi, selera, ziemniaków, strączkowych, jabłek, wiśni. Testy zrobi alergolog.
Buraki są bogate w antyoksydanty, które bronią organizm przed wolnymi rodnikami nasilającymi ataki astmy.
Kawa zawiera kofeinę, która ułatwia oddychanie, bo rozszerza oskrzela i zwiększa siłę mięśni oddechowych.
Papryka bogata w witaminę C, która neutralizuje wolne rodniki pobudzające stany zapalne.
W czosnku jest kwercetyna, która działa przeciwzapalnie.
Śledzie zawierają przeciwzapalne kwasy omega-3.
Chorzy na POCHP
Jeśli powodem kłopotów z oddechem jest Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc (POCHP) dobre dla ciebie są warzywa: papryka, buraki, szparagi, sałata. Z owoców zwłaszcza awokado (pół owocu dziennie).
Zaleca się zdrowe węglowodany: kasze, razowe pieczywo, płatki owsiane. Białko powinno pochodzić z chudych źródeł tj. drób, ryby i twaróg. Unikaj produktów wzdymających (fasola, kapusta).