Reklama

Dieta orientalna: Odchudza i oczyszcza

Ryż, owoce, jarzyny to główne składniki diety Dalekiego Wschodu. Choć wydaje się być egzotyczna, jest prosta, tania oraz skuteczna.

Jeśli jesteś przemęczona, zajadasz stresy, żyjesz w ciągłym pośpiechu, ta dieta jest stworzona dla ciebie.

Działa bowiem jak doskonała kuracja oczyszczająca. A poza tym dodaje energii, wzmacnia mięśnie oraz skutecznie spala nagromadzony tłuszczyk. A to dzięki głównym jej składnikom: ryżowi, warzywom i produktom sojowym (kiełkom, tofu, olejowi, sosowi).

Twórcy diety orientalnej dzielą produkty na trzy grupy: białkowe, węglowodanowe i neutralne.

Sekretem jest takie komponowanie posiłków, aby utrzymana była odpowiednia równowaga między produktami ze wszystkich grup. W myśl tej zasady dania białkowe należy łączyć z warzywami i owocami i jeść koło południa. Dania węglowodanowe zaś wieczorem.

Reklama

Grupy białkową i węglowodanową możesz połączyć przy obiedzie, ale nie kolacji. Produkty neutralne jedz do woli z białkowymi i węglowodanami. Należy jeść 5 posiłków dziennie i nie zapominać o piciu mineralnej wody (1,5 l). Nie musisz liczyć kalorii ani głodować.

Trzy grupy produktowe

Grupa białkowa:

Ryby, owoce morza, chude mięso, drób, soja, jajka oraz chudy nabiał

Produkty z grupy białkowej musisz jeść codziennie, najlepiej na obiad. Węglowodany także powinnaś jeść każdego dnia, ale wieczorem. Łącz z nimi produkty z grupy neutralnej.

Grupa węglowodanowa:

Ryż (najlepiej dziki i długoziarnisty), makaron (szczególnie sojowy i razowy), chleb, słodkie owoce (banany, suszone figi, rodzynki), soczyste owoce (jabłka, cytryny, kiwi, truskawki, maliny)

Grupa neutralna:

Warzywa, produkty pełnomleczne, grzyby, orzechy, oleje, przyprawy

Kurczak słodko- -kwaśny

Składniki na 1 porcję, ok. 270 kcal:

Filet z piersi kurczaka pokroić w paski. Posmarować sosem sojowym i keczupem (po łyżce), oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Małą cebulę obrać, posiekać. Mrożonkę mieszanka chińska (3-4 łyżki) wsypać na rozgrzany olej (łyżka), podsmażyć. Dodać kurczaka, usmażyć. Dodać pokrojony ananas z zalewy (krążek), przyprawić. Zjeść z ryżem.

Sałatka ryżowa z rybą

Składniki na 1 porcję, ok. 390 kcal:

Ryż długoziarnisty (8 dag) ugotować na sypko z curry (1/2 łyżeczki). Schłodzić. Filet rybny (8 dag) umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonym wrzątku. Pomidor pokroić w kostkę, cebulę posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, skropić oliwą (łyżka).

Dziki ryż z pomidorami

Składniki na 1 porcję, ok. 190 kcal:

Dziki ryż (10 dag) ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z masłem (2 łyżki), odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Pomidory (2 twarde) umyć, osuszyć, pokroić w plastry, podsmażyć z obu stron na oleju (łyżka). Plastry pomidorów oprószyć solą, przekładać gorącym ryżem. Udekorować rozmarynem.

Kurczak na ryżu

Składniki na 1 porcję, ok. 455 kcal:

Filet z piersi z kurczaka (10 dag) pokroić na plastry. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle (1/2 łyżki) zeszklić posiekaną małą cebulę. Dodać ryż (5 dag), przesmażyć. Zalać wodą, posolić, ugotować. Brokuł (mały) podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku. Plastry mięsa usmażyć na rozgrzanym oleju (łyżka), połączyć z ryżem i brokułami.

Sałatka chińska

Składniki na 1 porcję, ok. 210 kcal:

Makaron sojowy (1/4 paczki) zalać lekko osolonym wrzątkiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem. Mieloną wołowinę (5 dag) usmażyć na rozgrzanym oleju (łyżka), przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Trzy kolorowe papryki (po 1/4 strąka) i cebulę (małą) pokroić w kostkę. Makaron, mięso i warzywa włożyć do salaterki, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Zupa rybna

Składniki na 6 porcji, ok. 180 kcal:

Ryby (okoń, płoć - 1 kg) sprawić, duże kawałki pokroić. Włoszczyznę (pęczek) oczyścić, pokroić w słupki. Ziemniaki (30 dag) obrać, pokroić w kostkę. Głowy i płetwy ryby włożyć do garnka, wlać 2 litry zimnej wody, lekko osolić, dodać listek laurowy i ziele angielskie (2 ziarna). Szumując, zagotować. Przecedzić, dodać warzywa, gotować 20 minut. Dodać mięso ryby, gotować kilka minut, przyprawić.

Chwila dla Ciebie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy