Reklama

Dlaczego warto jeść mięso?

Podczas Świąt Wielkanocnych nie odmawialiśmy sobie dań mięsnych. I dobrze! Chociaż przybywa zwolenników wegetarianizmu czy weganizmu, nie zapominajmy, że mięso jest cennym i trudnym do zastąpienia źródłem bardzo wielu składników pokarmowych.

Biała kiełbasa, szynka, pasztety - te specjały zdominowały naszą dietę w ostatnich dniach. Zamiast popadać w trwogę, licząc pochłonięte przy wielkanocnym stole kalorie, szukajmy pozytywów. Mięso, jedzone w rozsądnych ilościach, to też zdrowie.

- Przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego, łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego białka, a białko to składnik budulcowy naszego organizmu. Mięso to też wysokoenergetyczny tłuszcz, witaminy - głównie z grupy B, a także dobrze przyswajalne żelazo oraz cynk. Jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, szczególnie w okresach wzmożonego zapotrzebowania - wyjaśnia dr Bożena Grześ z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Reklama

Wieprzowina jest świetnym źródłem witaminy B1, w tym aspekcie przewyższa inne mięsa nawet dziesięciokrotnie. Ta witamina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wspomaga też pracę układu sercowo-naczyniowego. Wieprzowina jest też bogata w witaminę E, która wpływa na stan naszej skóry.

- Z kolei wołowina jest największym źródłem naturalnej kreatyny, która stymuluje pamięć i zdolność koncentracji. Stosowana jest także przez kulturystów, gdyż wspomaga zwiększenie masy mięśniowej i zapewnia energię niezbędną w czasie treningu - informuje technolog żywienia.

Jeśli chodzi o mięso drobiowe, to jest wyjątkowo dietetyczne i lekkostrawne. Zawiera dużą ilość pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Co więcej, ma wyjątkowo niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy