Dobre też można przedawkować
„Co za dużo, to niezdrowo” odnosi się również do zdrowego jedzenia. A więc nie przesadzajmy...
Choć odżywcze produkty mają wiele cennych dla organizmu właściwości, to w nadmiarze mogą zaszkodzić.
Główne źródła błonnika to warzywa, zwłaszcza strączkowe, owoce, płatki zbożowe, kasze, zwłaszcza gruboziarniste, mąka. Organizm do sprawnego funkcjonowania potrzebuje 35-40 g błonnika dziennie. Przykładowa zawartość błonnika: 3 łyżki płatków owsianych - 20 g, grahamka - 3 g, szklanka kaszy gryczanej - 11 g, 15 dag surówki z kapusty czerwonej - 8 g, pomarańcza - 2,5 g, jabłko ze skórką - 2,5 g.
Zalety. Ułatwia przechodzenie przez jelita pokarmów, a więc zapobiega zaparciom i nowotworom jelita grubego. Tworzy na ścianie jelita powłoczkę, która utrudnia wchłanianie np. cholesterolu. Syci - dzięki temu jemy mniej.
Nadmiar. Może wywołać wzdęcia, bóle brzucha, czasem biegunkę. Zaburzyć wchłanianie wapnia, żelaza, witamin. A także tabletek antykoncepcyjnych i leków obniżających stężenie cholesterolu. Zaleca się 0,5-1 godz. odstępu między posiłkiem a zażyciem leku.
Znajduje się ono w mięsie, nabiale, roślinach strączkowych. Potrzebujemy dziennie 0,8 g białka na kg masy ciała, np. przy wadze 56 kg - 44, 8 g. Plasterek sera żółtego to 7 g białka, 2 plastry białego - 10 g, 100 g cielęciny, kurczaka, ryby czy strączkowych - ok. 20 g, 100 g kaszy gryczanej - 12 g.
Zalety. Buduje komórki naszego ciała. Od jego ilości zależy siła mięśni, w tym mięśnia sercowego. Białko wpływa także m.in. na kondycję kości i zębów oraz włosów i paznokci. Dostarcza ważnych dla zdrowia aminokwasów.
Nadmiar. Przeciąża wątrobę i nerki: nie nadążają z jego przetwarzaniem. Doprowadza do zmian miażdżycowych, chorób serca, nadciśnienia, chorób stawów, zaparć, a także do bezsenności.
Zdrowa osoba może zjeść 1 ząbek w ciągu dnia, nie więcej niż 4 g.
Zalety. Niszczy bakterie, wirusy, grzyby. Poprawia odporność i krążenie, zwalcza biegunki, obniża poziom cholesterolu we krwi. Przykładany do skóry łagodzi opryszczkę i objawy trądziku. Jest kopalnią wit. C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia.
Nadmiar. U osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym może drażnić śluzówkę. Rozrzedza krew, co utrudnia krzepnięcie. Nie powinny go używać osoby z niskim ciśnieniem i przyjmujące insulinę. Zdarza się alergia na czosnek.
Należy wypijać około 2 litrów wody dziennie.
Zalety. Umożliwia trawienie. Jako składnik krwi transportuje składniki odżywcze do komórek. Oczyszcza ciało z toksyn, usuwa z organizmu zbyteczne ciepło. Jest niezbędna do życia.
Nadmiar. Wypicie bardzo dużej ilości wody w krótkim czasie rozregulowuje gospodarkę wodno-mineralną. Wywołuje osłabienie, ból głowy, rozkojarzenie, nawet utratę świadomości