Reklama

Reklama

Jak dietą wspomóc regulowanie ciśnienia

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która wymaga zmiany stylu życia. Wprowadzenie aktywności fizycznej i zmian w diecie to prosty, ale bardzo skuteczny sposób.

Przez wiele lat może nie dawać objawów. Jednak gdy już lekarz postawi diagnozę i wdroży leczenie, nie wolno bagatelizować schorzenia. Zmiana złych nawyków żywieniowych i bardziej higieniczny tryb życia pomogą zmniejszyć tę przypadłość. Najważniejsze, aby w twoim menu znalazły się warzywa i owoce, źródła antyoksydantów i substancji, które regulują ciśnienie. Bardzo duży wpływ ma również aktywność fizyczna, dlatego nie zapomnij o spacerach i ćwiczeniach domowych.

Reklama

Ogranicz sól

Potrzebujemy 5 g soli dziennie - to zaledwie łyżeczka do herbaty. Nie można jej wykluczyć z diety, bo jest konieczna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i nawodnienia. Jednak w nadmiarze zatrzymuje wodę w przestrzeniach międzykomórkowych. Większość z nas spożywa dwa, a nawet trzy razy więcej soli niż powinna. Zrezygnujmy z dań gotowych i przetworzonych, a gotując, zamiast soli używajmy więcej ziół i przypraw: tymianku, majeranku, bazylii, kurkumy i innych. Wystarczą dwa tygodnie, by przestawić zmysł smaku i obywać się bez dosalania potraw!

Postaw na zdrowe tłuszcze roślinne

Transportują witaminy i substancje odżywcze do tkanek, biorą udział w produkcji hormonów i wygaszają stany zapalne, które toczą się w naczyniach krwionośnych. Ważne, by były nierafinowane i nieutwardzane. Kupuj olej lniany i oliwę tłoczoną na zimno lub nierafinowany olej rzepakowy. Powinniśmy spożywać je codzienne jako dodatek do potraw. Wystrzegaj się tłuszczy trans, które często są w wyrobach cukierniczych.

Zadbaj o źródła potasu w diecie

Potas to pierwiastek konieczny do prawidłowej pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego. A przecież serce zawiaduje ciśnieniem! Często jednym z elementów leczenia nadciśnienia jest zażywanie leków moczopędnych, które mogą powodować niedobory potasu. Włącz do diety codziennej pomidory, banany lub suszone śliwki, by zapewnić mięśniom odpowiednią ilość tego pierwiastka.

Wprowadź warzywa i owoce

Zawierają flawonoidy, które rozkurczają mięśnie gładkie ścian naczyń, w tym wieńcowych, wzmacniają siłę skurczów serca, uszczelniają naczynia i działają moczopędnie. Przy każdym posiłku powinniśmy zadbać o obecność na talerzu warzyw i owoców - to założenie zdrowego odżywiania, którego przy nadciśnieniu nie powinniśmy pomijać. Warzywa, które pomagają utrzymać ciśnienie krwi w prawidłowych przedziałach to buraki, pomidory, papryka, rzodkiewka, cebula, czosnek, pietruszka, sałata, brokuły, kalafior, szpinak, kapusta pekińska, seler korzeniowy i naciowy. Owoce wspierające nas w niwelowaniu nadciśnienia to żurawina, aronia, porzeczki, zwłaszcza czarne, i cytryny.

Ciesz się smakiem gorzkiej czekolady

Dostarcza magnezu, antyoksydantów i flawonoidów. Mają one wpływ na kondycję naczyń, przeciwdziałają miażdżycy i pozwalają na utrzymanie ciśnienia krwi w normie. Osoby z nadciśnieniem powinny zrezygnować z wyrobów cukierniczych. W skład takich produktów wchodzą zazwyczaj niezdrowe tłuszcze, zbyt wiele cukru i syropów. Wpływają one źle na kondycję układu krwionośnego i prowadzą do otyłości, która prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Wyjątkiem jest kakao. Dlatego warto 2-3 razy w tygodniu pozwolić sobie na kilka kostek gorzkiej czekolady. Im większa zawartość kakao, tym lepiej.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje