Jak zrobić nalewkę z kurkumy i imbiru na odporność?
Kurkuma i imbir mają niesamowite właściwości zdrowotne. Łącząc je za pomocą alkoholu, otrzymasz nalewkę wzmacniającą i uodparniającą organizm. Preparat ten działa przeciwzapalnie, dzięki czemu ochroni cię w okresie przeziębienia i grypy. Jej piękny, słoneczny kolor urzeka, kojarząc się z kolorami lata. Oto przepis na tę leczniczą nalewkę:
- świeży korzeń kurkumy, posiekany
- świeży korzeń imbiru, posiekany
- wódka lub spirytus
Posiekany drobno korzeń imbiru i kurkumy przekładamy do czystego słoika. Napełniamy nimi słoik do połowy i zalewamy wódką lub spirytusem, tak by korzenie znalazły się pod powierzchnią alkoholu.
Po wlaniu do słoika alkoholu zakręcamy wieczko. Na słoiku umieszczamy etykietkę z informacją o zawartości słoja i datą produkcji. Odstawiamy do zmacerowania na okres 6-8 tygodni.
Gdy upłynie czas wymagany do zmacerowania się nalewki, odkręcamy wieczko i przelewamy całość przez sitko lub gazę. Resztki kurkumy i imbiru wyrzucamy, a pozostały płyn przelewamy do butelki. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 3 lata.