Reklama

Jedne z najzdrowszych ryb. Dużo lepszy wybór niż śledź czy pstrąg

Które ryby są najzdrowsze? Spośród wielu gatunków eksperci wybrali tylko kilka, które korzystnie wpływają na zdrowie, nie kumulują zbyt dużych ilości toksyn i są bezpieczne do częstego spożywania. Za jedne z nich uznaje się sardynki – ryby mało popularne w Polsce, a niezwykle zdrowe. Dlaczego warto je jeść?

Ryby są niewątpliwie cennym elementem diety. Dostarczają bowiem wielu niezbędnych składników, m.in. witaminę B12, selen, jod, żelazo oraz kwasy tłuszczowe Omega-3. Warto więc uwzględniać je w codziennej diecie. Czy jednak wszystkie ryby są tak samo korzystne dla zdrowia? 

Okazuje się, że niektóre gatunki intensywnie chłoną metale ciężkie i toksyny, dlatego odradza się ich częste jedzenie. Do ryb najbardziej zanieczyszczonych zależą m.in. panga, łosoś czy tuńczyk. Dietetycy namawiają natomiast to wybierania innych gatunków, chociażby sardynek - są mało popularne w naszym kraju, a jakże zdrowe.

Reklama

Czytaj również: Czy wszystkie ryby są zdrowe?

Eksperci zalecają jedzenie sardynek. Są dużo zdrowsze niż inne ryby

Sardynki sprzedawane są najczęściej puszkowane, w zalewie z oleju. Eksperci od żywienia twierdzą, że te niepozorne rybki są dużo lepszym wyborem niż śledzie czy pstrągi. Do jedzenia sardynek namawia również znany dietetyk - Bartek Kulczyński, twórca kanału na YouTube, gdzie publikuje nagrania dotyczące porad żywieniowych.

Dlaczego warto jeść sardynki?

Jak informuje dr Bartek Kulczyński, sardynki to ryby będące doskonałym źródłem wapnia. Porcja 100 g dostarcza aż 400 mg tego składnika. Ponadto taka ilość pokrywa w zupełności dzienne zapotrzebowanie na selen - odgrywający ważną rolę w procesach regulacji pracy tarczycy oraz układu nerwowego. Sardynki to także doskonałe źródło białka i witaminy B12.

Sardynki wolne od toksycznych związków

To, co jednak w największym stopniu przemawia za argumentem, że sardynki są jednymi z najzdrowszych ryb jest fakt, iż ze względu na swoje niewielkie rozmiary należą do ryb najmniej podatnych na akumulację dioksyn i metali ciężkich.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | sardynki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy