Reklama

Jesienna dieta

W polskich domach panuje stereotyp, że kiedy na dworze robi się zimno, powinniśmy spożywać tłuste posiłki. Eksperci programu "Sekrety kobiecych serc" podkreślają - aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii, nie trzeba jeść ciężko i obficie.

Jesienią, kiedy słońca jest mniej, pogarsza się zwykle ogólna kondycja naszego organizmu. W tym okresie odpowiednio zmodyfikowana dieta, pozwoli nam zachować zdrowie i witalność, dostarczy nam niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania energii, poprawi nasze samopoczucie. Najkorzystniej jest spożywać pięć posiłków dziennie. Aby usprawnić pracę serca, należy uwzględnić w menu jak najwięcej różnorodnych produktów - warzyw, owoców, nasion, ryb oraz tłuszczów roślinnych.

- Nasze posiłki nie powinny bazować na smażonych mięsach, obficie polanych śmietanowymi sosami, ani na przekąskach typu fast-food. Tego typu potrawy zawierają tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie. Nadmiar cholesterolu może prowadzić do choroby wieńcowej, zawału serca lub udaru mózgu. Tyle samo energii, co schabowy w panierce, dostarczy nam dużo zdrowszy łosoś duszony na oliwie z oliwek z ryżem i warzywami. Zastąpimy w ten sposób nasycone kwasy tłuszczowe nienasyconymi, które chronią serce i wzmacniają układ krążenia, zapobiegając miażdżycy - mówi Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory.

Reklama

Z punktu widzenia prawidłowego żywienia, podstawowym źródłem energii w codziennej diecie powinny być produkty węglowodanowe, zawierające węglowodany złożone (skrobia), bogate w błonnik pokarmowy, natomiast nie zawierające cukrów prostych. Przy wyborze produktów należy kierować się zasadą, że im mniej są przetworzone, tym lepsze dla naszego zdrowia. Kupując pieczywo, wybierajmy chleb ciemny, z mąk pełnoziarnistych, który jest bogatym źródłem skrobi, białka, błonnika i witamin z grupy B. Tego typu niezbędnych składników odżywczych - witamin czy błonnika pokarmowego - dostarczą nam także rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola, groch, bób, ciecierzyca, ponadto ryż brunatny (niełuskany), kasza gryczana i jęczmienna.

Wymienione produkty węglowodanowe powinny znaleźć się w większości codziennych posiłków razem z tłuszczami roślinnymi, w ilościach uwzględniających zapotrzebowanie energetyczne poszczególnych osób. Spożycie tłuszczów ogółem, jako produktów wysokoenergetycznych, należy ograniczać. W prawidłowym menu nie może jednak zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w olejach roślinnych, tłuszczu ryb morskich oraz w produktach do smarowania pieczywa wytwarzanych na bazie olejów roślinnych, np. Flora, Flora pro.activ pomagają usprawniać funkcjonowanie układu krążenia, w tym zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Tłuszcze nasycone, znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, tłuste mięso, mleko i jego przetwory, należy ograniczać.

W prawidłowej diecie nie może także zabraknąć warzyw i owoców. Jesienią, kiedy na rynku dostępne są świeże rośliny, powinniśmy uwzględniać ich w jadłospisie jak najwięcej. Warzywa - w przeciwieństwie do owoców, które mają dużą zawartość cukrów prostych - możemy jeść bez ograniczeń. W Polsce w zwyczajowo spożywa się warzywa długo gotowane, nierzadko z zasmażkami. Taki sposób ich przyrządzani, powoduje wypłukiwanie większości witamin i składników mineralnych do wody. O wiele korzystniej jest gotować warzywa na parze lub spożywać je w postaci surowej. Warzywa stanowią źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie, które biorą udział we wszystkich procesach przemiany materii i regulują prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

W okresie jesiennym cennym uzupełnieniem codziennego jadłospisu są orzechy (dziennie maksymalnie do 10 sztuk, ze względu na kaloryczność). Orzechy (laskowe, pistacjowe, włoskie oraz arachidowe) są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz witamin E, B1 i B6.

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: posiłki | owoców | kwasy | warzywa | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy