Reklama

Reklama

Kolagen – właściwości, wpływ na zdrowie, moda na kolagen do picia?

Po 25. roku życia orgiazm produkuje coraz mniej kolagenu. Co ubytek kolagenu oznacza kondycji naszej skóry? Które produkty zawierają kolagen oraz czy warto rozważyć jego suplementację?

Kolagen należy do rodziny białek fibrylarnych. Białka te występują m.in. w kościach, chrząstkach, skórze, wiązadłach, ścięgnach i rogówce oka. Główną funkcją kolagenu jest utrzymanie sprężystości tkanki łącznej.

Niestety, po  ukończeniu 25. roku życia, zawartość kolagenu systematycznie spada. Wraz z przybywaniem lat, ubytek kolagenu staje się coraz bardziej znaczący, a u kobiet, które mają cieńszą skórę oraz mniejszą zawartość kolagenu i elastyny, proces ten jest szybszy niż u mężczyzn. Niedobór kolagenu wpływa na wygląd naszej skóry i paznokci. Opadnięte powieki, zmarszczki mimiczne czy cellulit to właśnie skutek tego, że organizm produkuje coraz mniej kolagenu.

Reklama

Kolagen kontra cellulit

Naukowcy postanowili sprawdzić skuteczność stosowania płynnego kolagenu w zwalczaniu cellulitu. Badania przeprowadził Collagen Research Institute w 2015 roku. W projekcie badawczym wzięło udział 105 kobiet w wieku od 24 do 53 lat, które przez określony czas przyjmowały płynny kolagen.

Po 6 miesiącach od kolagenu zaobserwowaną poprawę gęstości skóry, wzmocnienie tkanki łącznej, a tym samym istotną redukcję cellulitu. Dzięki badaniom ultrasonograficznym wykluczono subiektywne postrzeganie cellulitu przez kobiety. 

To nie jedyne badania nad skutecznością kolagenu w kuracjach mających poprawić kondycję skóry. Świat nauki od dłuższego czasu analizuje różne zastosowania preparatów opartych na kolagenie.

Kolagen i jedzenie - źródła naturalnego kolagenu

Zdając sobie sprawę z tego, że wraz z wiekiem w naszym organizmie kolagenu ubywa, oczywistym wydaje się być uzupełnianie jego niedoborów. Naturalnie kolagen występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zwartości tłuszczu, a jak powszechnie wiadomo, spożywanie takich produktów nie jest zalecane w zbilansowanej diecie. W codziennej diecie warto więc wybierać produkty wspierające produkcję kolagenu, czyli zawierające witaminy A, C, E oraz takie, które zawieraj flawonoidy, zapobiegające rozpadowi kolagenu.

Uzasadniona moda na kolagen?

Moda na stosowanie kolagenu staje się coraz bardziej popularna. Do suplementacji kolagenem przyznają się modelki, gwiazdy światowego formatu i influencerzy. Szczególnie blogerzy i influencerzy chwalą działanie kolagenu i potwierdzają na własnych przykładach, że kolagen do picia ma pozytywny wpływ na wygląd i kondycję ich skóry.

Najważniejsze jest jednak to, że przybywa rzetelnych publikacji dotyczących stosowania kolagenu i jego działania przeciwstarzeniowego. Wstępne opracowanie badań przeglądowych, w których zawarto wyniki z 11 eksperymentów z udziałem 805 pacjentów, potwierdzają pozytywny wpływ kolagenu na poprawę kondycji skóry.

Wygląda więc na to, że moda na suplementację kolagenem to nie chwilowo trend, który zniknie tak szybko, jak się pojawił, ale moda, która ma solidne podstawy naukowe. Wszyscy chcemy być jak najdłużej piękni i młodzi, więc na pewno badań nad skutecznością kolagenu będzie z roku na rok przybywać.

Co ciekawe, błony kolagenowe stosuje się z powodzeniem także w stomatologii, implantologii oraz medycynie estetycznej. Prognozuje się także, że wyniki badań nad właściwościami i budową kolagenów znacznie wpłyną na rozwój nanotechnologii oraz medycyny.

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: kolagen

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy