Leki z wiosennych roślin
Wykorzystajmy tę porę roku, by zebrać zioła, które posłużą do przygotowania leczniczych mikstur. Będą jak znalazł, gdy nadejdzie sezon jesiennych infekcji.
Wino z mniszka wspomaga oczyszczanie organizmu
NASZ PRZEPIS: Do garnka (ok. 5 l) wrzucamy płatki z mlecza (2 l), wyszorowane, pokrojone w kostkę pomarańczę i cytrynę oraz 20 dag rodzynek. Całość zalewamy 2 l wrzątku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie gotujemy 1 l wody, wsypujemy 1 kg cukru i gotujemy, aż powstanie syrop. Studzimy. Odcedzamy kwiaty mniszka i przelewamy płyn do tzw. gąsiora. Dodajemy syrop, sok z cytryny i pomarańczy, sfermentowane drożdże winiarskie (1 łyżeczka). Mieszamy. Odstawiamy na 6-8 tygodni. Zlewamy do butelek.
JAK STOSOWAĆ? Pijemy mały kieliszek (25 ml) przed śniadaniem przez 2 tygodnie.
JAK DZIAŁA? Wino jest bogate w witaminy A, D i E, flawonoidy oraz sole mineralne. Dzięki temu wspomaga także wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Reguluje również trawienie.
Syrop z kwiatów czarnego bzu działa napotnie
NASZ PRZEPIS: Kwiaty bzu (ok. 20 szt., bez łodyżek) zalewamy 1 l wrzątku i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Rano przecedzamy, dodajemy 1 kg cukru, sok z wyciśnięty z 2 cytryn. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do butelek. Syrop można też przygotowywać zimą, z mniejszej ilości kwiatów suszonych, do picia na bieżąco w czasie przeziębienia. Wtedy nie trzeba go doprowadzać do wrzenia, prostu przechowujemy go w lodówce przez kilka dni (najwyżej 3-5).
JAK STOSOWAĆ? Profilaktycznie pijemy 2 łyżki syropu raz dziennie (na noc). W czasie przeziębienia - 5 razy dziennie.
JAK DZIAŁA? Syrop zawiera dużo flawonoidów i kwasów fenolowych. W czasie infekcji działa napotnie, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia. Wzmacnia również układ odpornościowy.
Olejek ze stokrotki na siniaki i obrzęki
NASZ PRZEPIS: Do dużego słoja wsypujemy w dowolnej ilości stokrotki (same główki, bez łodyżek i liści), lekko uklepujemy każdą warstwę. Kwiaty zalewamy olejem (rzepakowym, oliwą z oliwek lub innym, który nie ma intensywnego zapachu. Powinien być rafinowany; nierafinowany szybko zjełczeje) tak, żeby całe były nim przykryte. Słoiki przykrywamy gazą i stawiamy w dość ciepłym i nasłonecznionym miejscu na 10-14 dni. W tym okresie co jakiś czas potrząsamy słoiczkiem i pilnujemy, żeby stokrotki były przykryte olejem. Następnie przecedzamy olej przez gęstą gazę, starannie wyciskamy kwiatki, żeby wszystkie cenne substancje przedostały się do oleju.
JAK STOSOWAĆ? W razie potrzeby smarujemy stłuczone miejsce olejem kilka razy dziennie.
JAK DZIAŁA? W oleju stokrotkowym znajduje się dużo związków flawonoidowych, takich jak: apigenina, kamferol oraz kwercetyna, a także olejek eteryczny. Udowodniono, że uszczelniają naczynka krwionośne, mają działanie przeciwobrzękowe; olej nadaje się do stosowania na stłuczenia i siniaki.
Sok z pokrzywy dodaje energii
NASZ PRZEPIS: Zbieramy młode listki pokrzywy (najcenniejsza jest ta majowa). Najlepiej, żeby było ich więcej niż kilogram. Myjemy je w ciepłej wodzie, osączamy. Drobno siekamy, wyciskamy sok w sokowirówce, wyciskarce albo przepuszczamy liście przez maszynkę do mięsa. Przecedzamy przez gazę. Rozcieńczamy - na dwie szklanki wody dajemy szklankę soku. Przelewamy do butelki, najlepiej z ciemnego szkła i przechowujemy w lodówce najdłużej 5 dni.
JAK STOSOWAĆ? Pijemy codziennie łyżkę soku przed śniadaniem oraz po kolacji. Kurację stosujemy tak długo, jak są dostępne młode, świeże liście pokrzywy. W zimie możemy pić herbatkę z suszonej rośliny.
JAK DZIAŁA? W soku znajdują się duże ilości żelaza, krzemu, wapnia, miedzi, witaminy C, B, K, kwas foliowy, chlorofil i białko. Dzięki temu dodaje on sił witalnych, zapobiega anemii, a także wzmacnia włosy i paznokcie.
Sok z brzozy wzmacnia układ odpornościowy
NASZ PRZEPIS: Sok z brzozy zbiera się wiosną, w momencie gdy drzewo zaczyna budzić się do życia. Wybieramy takie, którego obwód pnia na wysokości 1,5 m od ziemi ma co najmniej 20 cm. Możemy na wysokości ok. 0,5 m wywiercić w pniu otwór ok. 1 cm na głębokość do 3 cm. Wtykamy tam rurkę i przyklejamy taśmą plastikową butelkę. Po zebraniu soku smarujemy uszkodzoną korę maścią ogrodniczą, żeby nie dostał się tam grzyb. Możemy także uciąć gałąź, powiesić na niej butelkę lub puszkę z zaklejonym otworem, żeby nie wpadły tam żadne owady.
JAK STOSOWAĆ? Pijemy od razu lub przechowujemy w lodówce do 3 dni.
JAK DZIAŁA? Wzmacnia układ odpornościowy, który zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, zwłaszcza w płucach. Zawiera cukry, kwasy owocowe, witaminy, minerały, aminokwasy.
Syrop z pędów sosny łagodzi kaszel
NASZ PRZEPIS: Ścinamy tylko boczne (nigdy szczytowe) młode pędy nie dłuższe niż 10-12 cm. Oczyszczamy i ściągamy brązową osłonkę, zostawiając zieloną część. Kroimy. W słoiku układamy warstwy: każde 2-3 cm pędów przelewamy 1-2 łyżkami miodu. Dociskamy drewnianą łyżką. Słoik stawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc. Codziennie mieszamy. Gotowy syrop filtrujemy przez gazę i odstawiamy w chłodne miejsce.
JAK STOSOWAĆ? Aby zapobiec infekcjom, pijemy po łyżce dziennie przez 2 tygodnie. W razie kaszlu - 2 razy dziennie.
JAK DZIAŁA? Gorycze, witamina C i sole mineralne zawarte w pędach to związki wzmacniające organizm. Flawonoidy działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i rozkurczowo, dzięki nim w razie choroby możemy szybciej zwalczyć wirusy.
Jak zbierać zioła?
1. Wybierajmy okolicę czystą ekologicznie. Najlepiej położoną z dala od dróg, po których jeżdżą samochody, i pól uprawnych, gdzie stosuje się nawozy chemiczne.
2. Weźmy ze sobą duży i płaski koszyk, żeby można było luźno układać w nim rośliny. Nie wolno zbierać ziół do foliowych torebek, bo szybko się w nich zaparzają i tracą swoje właściwości.
3. Kwiaty zbiera się na początku lub w pełni kwitnienia, w suche dni, koło południa. Suszymy w zacienionym, przewiewnym pomieszczeniu, suszarce do warzyw i owoców lub w piekarniku (w 30°C).
4. Liście zbieramy młode, zanim jeszcze rośliny zakwitną, najpóźniej, gdy pojawią się pierwsze kwiaty. Tylko wtedy zawierają najwięcej substancji czynnych. Suszymy tak jak kwiaty. Suche powinny się łamać, ale nie kruszyć.
Iwona Janczarek,
konsultacja mgr farm. Kamila Popadowska, farmaceutka i zielarka, przychodnia VOLMED