Reklama

Miód i olej – doskonałe produkty z rzepaku

Żółte pola rzepaku zdobią majowy krajobraz. Roślina wpisała się nie tylko w naszą rzeczywistość, ale też jadłospis. Z rzepaku mamy wartościowy miód i olej. Co cennego z nich zyskamy?

Rzepak jest rośliną, która znalazła zastosowanie nie tylko dla celów spożywczych. W przemyśle wykorzystywany jest do produkcji pokostu, środka do impregnacji drewna i tynków.

Z oleju rzepakowego wytwarza się ponadto biodiesel: paliwo do napędu silników wysokoprężnych. Rzepak jest ważną rośliną pastewną. Śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest wartościową, zawierającą dużo białka, paszą dla zwierząt.

Dla celów spożywczych wykorzystywany jest jako roślina oleista (do produkcji oleju rzepakowego) i miododajna, niezwykle ceniona w pszczelarstwie.

Reklama

Olej rzepakowy

Żółto kwitnący rzepak ma czarne nasiona, z których tłoczony jest jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Zdecydowanie wybierajmy tłoczony na zimno. Znajdziemy w nim szereg cennych witamin, z naciskiem na E, K, D3 i prowitaminę A.

Ponadto olej rzepakowy zawiera najbardziej pożądane dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy (omega-6) i linolenowy (omega-3).

Obfituje w fitosterole, które sprzyjają normalizacji poziomu cholesterolu oraz polifenole o właściwościach przeciwutleniających. Organizm potrzebuje ich dla dobrej pracy serca, całego układu sercowo-naczyniowego, nerek i optymalnej kondycji skóry.

Sam nie potrafi ich wytworzyć, dlatego konieczne jest dostarczenie tych substancji z pożywieniem. Dobrej jakości olej rzepakowy to najlepszy wybór. Obecny w jadłospisie będzie wspierał procesy metaboliczne. Nie tylko sprzyja ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi, ale budząc ruchy perystaltyczne jelit niweluje kłopoty z zaparciami. Jest zalecany jako profilaktyka chorób nowotworowych, miażdżycy i łuszczycy.

Działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, moczopędnie i wykrztuśnie. Nadaje się zarówno do spożywania na zimno, jak i do obróbki termicznej.

***Zobacz także***

Miód rzepakowy

Z uwagi na znaczną powierzchnię upraw, rzepak, jako roślina miododajna, ma bardzo duże znaczenie dla pszczelarstwa. Miód rzepakowy wyróżnia się na tle wszystkich gatunków miodu największą zawartością glukozy i aminokwasów.

Ponadto obfituje w olejki eteryczne, witaminy z grupy B, witaminę C i K , składniki mineralne: potas, żelazo, magnez oraz fruktozę, enzymy, garbniki, biopierwiastki, cholinę, kumarynę, flawonoidy i związki goryczkowe.

Dzięki tak licznym składnikom odżywczym miód rzepakowy wzmacnia serce, głównie jego siłę rozkurczu, przez co poprawia dotlenienie komórek. Obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi. Sprzyja usuwaniu nadmiaru wody z tkanek i redukcję obrzęków.

Wspiera pracę wątroby i jej możliwości usuwania toksyn z organizmu. Działa antyseptycznie. Jest pomocny w leczeniu infekcji zatok, gardła i oskrzeli. Łagodzi kaszel. Stymuluje układ immunologiczny. Wspiera układ pokarmowy - zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy, jest skutecznym antidotum na mdłości, zgagę i wzdęcia.  

Ewa Koza, mamsmak.com   

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama